EKIPNO PH 2010. Određen broj ekipa s pravom nastupa po županijskim savezima

Napisao: Željko Đođo

Ekipno PH 2010. – broj ekipa po županijskim savezima

Ekipno prvenstvo Hrvatske u elektroničkom pikadu, ukupno 17. po redu, održat će se 22. i 23. svibnja 2010. godine, a od danas se zna broj predstavnika koje će na to natjecanje imati pravo poslati svaki županijski pikado savez.

Po zaključenju roka za prijave ekipa, izvršni direktor HPS-a Branko Šubić napravio je proračun prema formuli koja se primjenjuje već nekoliko godina. Prema njoj se broj ekipa u određenoj ligi u pojedinom županijskom savezu podijeli s ukupnim brojem ekipa u Hrvatskoj u tom rangu, te se na kraju pomnoži sa 24 što je predviđeni ukupni broj ekipa na ekipnom PH u svakoj ligi.

Za primjer ćemo uzeti PS Primorsko-goranske županije koji u Prvoj ligi ima 12 ekipa, dok se ukupno ove sezone u Prvoj ligi natječe 51 ekipa. Kada se 12 podijeli sa 51 i pomnoži sa 24 dobije se brojka 5,65 koja se onda zaokruži na 6.

Ove godine se dogodilo da prema toj formuli u Prvoj i Drugoj ligi, kao i kod žena, pravo nastupa ima po 25 ekipa umjesto predviđene 24. Budući da nije moguće zaokruživanjem na cijeli broj smanjiti broj predstavnika za jedan županijski savez, odlučeno je da se ostavi ta mogućnost kako nijedan županijski savez ne bi bio oštećen.

Konkretno u Prvoj ligi, da se radilo zaokruživanje, jednog predstavnika manje trebali bi imati Zagrebački savez pikado sporta ili PS Primorsko-goranske županije koji oba imaju po 12 ekipa i ostvarili su pravo na spomenutih 5,65 ekipa, što je najbliže zaokruživanju na niži cijeli broj. Budući da imaju identičan broj ekipa jedina mogućnost je da se smanji broj predstavnika za oba saveza, ali to bi značilo da bi ukupni broj ekipa na državnom iznosio 23.

Ekipno PH u Senju ili Velikoj

Točan broj ekipa za svaki županijski savez možete pronaći u ovoj tablici, a letimični pregled govori da pravo na najviše predstavnika u elitnoj Prvoj ligi imaju već spomenuti Zagrebački savez pikado sporta i PS Primorsko-goranske županije s po 6 ekipa. Nakon njih slijede PS Splitsko-dalmatinske i PS Varaždinske županije te ZPK Sisačko-moslavačke županije s po 3 predstavnika, dok PS Zagrebačke i PS Vukovarsko-srijemske županije imaju pravo na po 2 predstavnika.

Još uvijek nije donesena definitivna odluka o mjestu održavanja 17. ekipnog PH, a u najužoj konkurenciji su Senj i Velika pored Požege.

Za kraj podsjetimo da je posljednje ekipno PH održano u Požegi 18. i 19. travnja ove godine, a titulama prvaka Hrvatske su se okitile ekipe Domino Sport bar kod žena, odnosno Taurus Comtel u muškoj konkurenciji. Dominaciju riječkog pikada je zaokružila ekipa Domino koji je slavila u konkurenciji drugoligaša, dok je kod trećeligaša najbolja bila ekipa Ban Jelačić iz Zaprešića.

Comments

komentar