MASTERS SERIJA HPS-a Analiza konačne masters liste za sezonu 2015/16.

Prvijenci za Josipu Krželj i Alana Ljubića

Napisao: Željko Đođo

KONAČNE MASTERS LISTE 2015/16.……..(xls)…(pdf)

Turnirom u Solinu okončana je Masters serija Hrvatskog pikado saveza za sezonu 2015/16. Ukupno 421 igrač nastupio je na četiri turnira koji su održani u Matuljima, Primoštenu, Sesvetema i Solinu, dok je u prosjeku svaki masters pohodilo preko 180 igrača. U posljednjih devet godina je samo u sezoni 2011/12. bio veći prosjek natjecatelja (184,5).

Navedene brojke potvrđuju da je Masters serija natjecanje koje je pikadistima iznimno zanimljivo. Uz činjenicu da je to izlučno natjecanje za nastup na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske, poseban prestiž donosi naslov ukupnog pobjednika Masters serije. Zanimljivo je da su ove sezone pobjednici u svim kategorijama slavili po prvi put, s tim da je Alan Ljubić bio ukupni pobjednik Masters serije u sezoni 2012/13., ali tada u Drugoj kategoriji.

UKUPNI POBJEDNICI MASTERS
SERIJE HPS-a ZA SEZONU 2015/16.

SENIORKE: Josipa Krželj (Stobreč)

SENIORI 1. KATEGORIJA: Alan Ljubić (Zagreb)

SENIORI 2. KATEGORIJA: Dean Pokos (Varaždin)

SENIORI 3. KATEGORIJA: Mišo Stanković (Kutina)

JUNIORI: Martin Valečić (Zagreb)

VELIKI NAPREDAK JOSIPE KRŽELJ

U konkurenciji dama naslov ukupne pobjednice osvojila je Josipa Krželj iz Stobreča koju prije početka sezone vjerojatno nitko nije vidio među favoritkinjama. Prije dvije godine je u svojoj prvoj sezoni na državnim mastersima, još dok je nosila prezime Radić, završila na solidnom osmom mjestu u ukupnom poretku sa 76 osvojenih bodova, uz dvije osvojene bronce (Cricket u Slavonskom Brodu i parovi u Sukošanu). Međutim prošle sezone nije ostvarila napredak jer je završila na 13. mjestu u ukupnom poretku sa 72 osvojena boda i samo jednom medaljom (parovi u Rovinju).

Ove sezone Krželj je sve iznenadila prije svega kvalitetom svojih igara, a zatim i konstantom koju je imala tijekom cijele sezone. Na otvorenju sezone u Matuljima je uzela dva srebra, u Cricketu i parovima (s Martinom Maglicom), a ključan je bio drugi masters u Primoštenu kada je slavila u 501 MO i parovima (s Majom Tešijom) i već tada se odvojila na vrhu ukupnog poretka. U Sesvetama je osvojila srebro u 501 MO, dok je trijumfom u parovima (s Tešijom) u Solinu osigurala da na sva četiri mastersa uzme barem jednu medalju.

Učinak Josipe Krželj na HPS mastersima

Sezona

Br. odig.

mastersa

Uk. odig.

discipl.

Uk. osv.

bodova

Bod/disc.

Poz.

2013/14.

4 10 76,0 7,6 8.
2014/15.

4

12

72,0

6,0

13.

2015/16. 4 12 225,5 18,8

1.

Na kraju je 27-godišnja igračica Pikado kluba Dioklecijan naslov ukupne pobjednice osvojila s velika 44 boda prednosti u odnosu na najbližu pratiteljicu. Ukupno je sakupila 225,5 bodova, dakle za trećinu više negoli u prethodne dvije sezone zajedno.

Njezin primjer samo je još jedna potvrda da se upornost isplati. U protekle tri sezone nastupila je na svih 12 mastersa te odigrala 34 od ukupno mogućih 36 disciplina. Iako bi prošla sezona, kada je pružala nešto slabije partije, mnoge obeshrabrila, Josipa je bila uporna i vjerovala u sebe. Na kraju joj je to donijelo konačnu nagradu.

MAGLICA NAJBOLJA PO PROSJEKU BODOVA

Na drugom je mjestu završila Martina Maglica, 35-godišnja Slavonka koja se već odavno skrasila u Splitu. Da nije propustila Masters u Sesvetama, Maglica je možda mogla osvojiti i naslov ukupne pobjednice. U devet disciplina na kojima je nastupila sakupila je 181,5 bodova ili 20,2 po disciplini, što je najbolji prosjek od svih igračica uključujući i pobjednicu Josipu Krželj (18,8).

Iako ima pregršt iskustva, na državnim mastersima je debitirala u sezoni 2007/08. tada još pod djevojačkim prezimenom Mihaljević, Martina se zbog posla i ostalih obaveza nikada nije mogla do kraja posvetiti pikadu. Iza sebe ima sedam sezona u kojima je pohađala državne masterse, ali samo jednom je nastupila na svim turnirima, u sezoni 2011/12. Ali i tada je odigrala 8 od ukupno 12 disciplina te je završila na 5. mjestu u ukupnom poretku.

Nastavak teksta slijedi uskoro…

Comments

komentar