U Gradištu završena masters serija HPS-a

Četvrtim mastersom elektroničkog pikada i trećim mastersom steel tip pikada, u Gradištu pokraj Županje, završena je serija HPS mastersa. Domaćinstvo turnira odrađeno je besprijekorno i ovim putem još jednom zahvaljujemo Pikado savezu Vukovarsko-srijemske županije kao i svima koji su pomogli u organizaciji. Jedino je hladnoća bila protiv nas, pa su glazbenici koji su stigli u šator oko 21:00 sat, čini mi se, malo svirali u kaputima pa odustali, a da su ponijeli rukavice, one debele pletene, mogli su još svirati. Šalu na stranu, 184 igrača na turniru u Gradištu impresivan je broj u svakom slučaju.

 Uglavnom, kako to uvijek biva turnir je počeo cricketom. Kod dama prvo mjesto osvojila je Letica Marina demonstrirajući ustaljenu formu, inače osvojila je sva četiri cricket turnira, te je uvjerljivo prva u ukupnom poretku seniorki. Drugo mjesto osvojila je Krželj Josipa pa je u konačnici zauzela četvrto mjesto u ukupnom poretku. Treća je bila Mamut Ana kojoj je ovo prvi i jedini HPS turnir u ovoj sezoni i s obzirom na odlične rezultate u druge dvije discipline zauzela je odlično 15 mjesto u ukupnom poretku seniorki.

Kod seniora prvo mjesto osvojio je Krčmar Boris također demonstrirajući svjetsku formu i mentalnu snagu. Krčmar Boris je na kraju nakon samo dva od četiri turnira zauzeo šesto mjesto u ukupnom poretku s osvojenih 333 boda, da je bio na sva četiri što bi bilo možemo samo nagađati. Drugo mjesto osvojio je Lešić Vladimir i tako zauzeo peto mjesto u ukupno poretku. Treće mjesto osvojio je dobri duh pikada Cavrić Ivica koji je zahvaljujući ostalim vrhunskim rezultatima zadržao vodeću poziciju ukupnog poretka masters serije.

Druga disciplina, 501 DO kod seniora, protekla je u žestokoj borbi podjednako dobrih igrača, na kraju je prvo mjesto osvojio Krčmar koji je s lijeve strane došao u finale i nakon velike bitke dobio Cavrića koji je u drugom gemu imao pobjedu od 2:0 u svojim rukama, zadnjom strelicom na D12, no sreća nije bila na njegovoj strani i Krčmar se vratio u igru te na kraju pobjedio. Valja napomenuti da je Cavrić imao 141 te pogodio T20, T19 i gađao izlaz na D12, koji je promašio za nama svima poznatu famoznu rupicu. Ali eto, nekad uđe, nekad ne. Prema riječima Ivice Cavrića taj dan imao je već dva takva izlaza od 141, koja je pogodio, no na trećem nije bilo sreće. Isto tako valja napomenuti da je Cavrić Krčmara izbacio na lijevu stranu, ali je na kraju Krčmar ukupno slavio. Dakle, drugi je bio Cavrić Ivica, no u konačnom poretku kako već rekosmo ostao je uvjerljivo prvi. Treće mjesto osvojio je Rešetar Neven koji je na kraju ukupno dvanaesti na masters listi.

501 MO kod seniorki osvojila je Ivanković Kristina i time zauzela ukupno treće mjesto na listi, i to sa samo tri od četiri turnira. Drugo mjesto pripalo je Šimac Nataliji, koja je ukupno peta na listi. Treće mjesto osvojila je Knežević Željka, koja je sa samo dvije odigrane discipline, od 12 ukupno na četiri mastersa, zauzela sedamnaesto mjesto od ukupno 70 natjecateljica, više nego dobro. Radun Rina osvojila je 13 mjesto mjesto, no to je bilo dovoljno da zadrži drugo mjesto u ukupnom poretku.

Kod igrača seniori druge kategorije, Listeš Mario osvojio je prvo mjesto i četvrto na ukupnoj listi. Drugo mjesto pripalo je Lagator Filipu koji je ukupno peti. Treće mjesto osvojio je Mrše Šime, a time i ukupno drugo mjesto na masters listi. Ukupni poredak igrača druge kategorije:      1. Domazet Mislav 2.Mrše Šime 3. Karabašić Enes

Treća kategorija seniori, prvi je Šturman Igor, drugi Lovrić Mijo, treći Roščić Stipe. Ukupno listu predvodi Senad Jašić kojemu očigledno nije pomogla vožnja preko cijele Europe da dođe na turnir u Gradište pa je ostao na ovom turniru iznenađujuće peti, no u ukupnom poretku nitko mu nije ni blizu, masters listu predvodi sa 256,5 bodova, dok drugi, Hatić Adi, ima 123,5 bodova, a treći, Šturman Igor, 94 boda.

Kod juniora uvjerljivo je prvo mjesto osvojio Ljubenko Filip kojemu mnogi znalci u pikadu predviđaju veliku karijeru u ovom nama omiljenom sportu, a potvrdio je i prvo mjesto u ukupnom poretku juniora. Drugi bijaše Milušić Marijan, ukupno treći na masters listi. Treće mjesto osvojio je Anić Josip, ukupno četvrti na masters listi. Lakota Valentin, osvajanjem četvrtog mjesta osigurao je drugo mjesto na masters listi juniora.

U igri parova, kod seniora, prvo mjesto osvojili su uvjerljivo Cavrić Ivica i Pečnjak Dragutin pobijedivši u finalu Borisa Krčmara i Mišu Stankovića, dok su treće mjesto osvojili Karlić Petar i Lagator Filip.

Parove kod seniorki osvojile su Radun Rina i Mamut Ana, drugo mjesto osvojile su Ivić Sandra i Puček Marijana, dok je treće mjesto pripalo Marini Letici i Hani Jurjako.

Treći i posljednji masters u steel tipu, u sezoni 2018./2019.

Kod seniora turnir je osvojio Pečnjak Dragutin i time osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku. Drugi je bio Čegir Mario koji je na kraju treći na ukupnoj maasters listi za ovu godinu u steel tip pikadu. Treće mjesto, nakon žestoke borbe sa iznenađujuće dobrim Čavlović Josipom, osvojio je mladi Ljubenko Filip i time potvrdio status najboljeg mladog hrvatskog igrača, valja napomenuti da je odigrao samo dva od tri turnira, ukupno je deveti. Ukupni poredak je sljedeći: 1. Biškupić Dean, iako nije bio baš raspoložen na ovom turniru ipak je uvjerljivo prvi sa 106 bodova. 2. Pečnjak Dragutin 80 bodova. 3. Čegir Mario 59 bodova.

Steel tip seniorki prošao je u nadmetanju tri igračice Marine Letice, Melite Bubić i Šimac Natalije, a poredak je sljedeći:                             1. Letica Marina    2. Bubić Melita 3. Šimac Natalija    

Kako rekosmo, turnir je prošao u pjesmi i veselju, a imamo i izjave igračica i igrača s mastersa u Gradištu.

Marina Letica na pitanje o dojmovima s turnira, ulasku pod okrilje WDF-a i moguće nekim idejama u smislu još boljeg rada Saveza, odgovara: “Organizacija je bila ok, jedino je bilo hladno u šatoru, također je bilo povremeno problema jer je sunce tuklo u oči igračima (u nekim satima položaj dvorane i velike staklene površine uzrok su ovih problema, op.a.), ali pozitivno je to kaj je bilo toplo unutra. Super je to što ulazimo u WDF, prvenstveno zbog mogućnosti dobivanja stipendija od strane Hrvatskog olimpijskog odbora. Što se tiče HPS-a trenutno ni ne razmišljam o tome što bi se moglo poboljšati, a možda se sjetim uskoro. :)”

Ivica Cavrić također je pristao odgovoriti na ova pitanja: “Sve je bilo ok, jedino je vani i u šatoru bilo jako hladno. Ulazak u WDF daje neke nove mogućnosti igračima koji žele napredovati. Dobro je što se nešto radi, a ne stoji u mjestu, treba tako da se ide naprijed.”

Nešto opširniji bio je Zvonko Antunović

Kako ste zadovoljni organizacijom posljednjeg mastersa sezone?

Za razliku od prošle godine vremenski uvjeti su daleko povoljniji pa je razumljivo da je i broj igrača ove godine nešto veći. Mislim da smo sa svoje strane odradili korektan posao, da su uvjeti u dvorani vrlo dobri i da će turnir proteći u najboljem redu. Uz dobru ekipu koju smo imali na raspolaganju nije problem organizirati ovakvo jedno natjecanje.

Kakvo je stanje unutar Pikado saveza Vukovarsko-srijemske županije?

Mi smo suočeni s velikim brojem odlazaka naših igrača u inozemstvo i činimo sve kako bi zadržali barem ovaj broj ekipa koje sada imamo. Kvaliteta je nešto pala, ali veseli činjenica da su nam se priključile nove ekipe i nadam se da ćemo barem zadržati bazu igrača koju sada imamo. Štoviše, očekujemo i povećanje broja ekipa od sljedeće sezone.

Ono što svakako veseli je činjenica da na našim županijskim mastersima redovito imamo preko 60 pa čak i do 80 igrača. Znači, volja postoji ali prvenstveno zbog loše gospodarske situacije trpi i naš sport.

Kako gledate na stanje u Hrvatskom pikado savezu?

Nakon jedne mračne epizode koja nam je svima dobro poznata očekujem da savez čvrsto stane na noge, s jasnim ciljevima  i programom razvoja pikada.

Prije svega mislim na članstvo u WDF-u, budući da i Hrvatski olimpijski odbor priznaje samo ovu organizaciju kao mjerodavnu u našem sportu, te na temelju članstva u njoj i dodjeljuju određena sredstva Hrvatskom pikado savezu.

S druge strane, napravit ćemo određeni pomak u smislu da će se osim elektroničkog početi sve više igrati klasični pikado (steel dart).

Treba težiti ovim promjenama ako želimo ostvariti određene pomake i prezentirati hrvatski pikado onakvim kakav on doista i je.

Mnoštvo je odličnih igrača u Hrvatskoj i šteta je da im se ne pruži prilika za neki ozbiljniji iskorak.

Comments

komentar