EKIPNO PH 2013. Određen broj ekipa s pravom nastupa u Senju od 3. do 5. svibnja

Napisao: Željko Đođo

BROJ PREDSTAVNIKA PO ŽUPANIJSKIM SAVEZIMA NA EKIPNOM PH…..(xls)…(pdf)

Već tradicionalno prvog radnog dana u prosincu objavljujemo tablicu s brojem ekipa koje svaki županijski savez ima pravo poslati na ekipno prvenstvo Hrvatske. Sljedeće godine od 3. do 5. svibnja će se održati jubilarno 20. ekipno PH, a mjesto održavanja je također već tradicionalno, Sportska dvorana Robert Barbić Beli u Senju.

Iako Branko Šubić još uvijek vrijedno radi na unosu ekipa i igrača u bazu Hrvatskog pikado saveza za natjecateljsku sezonu 2012/13., već sada se može zaključiti da je nastavljen trend rasta koji je prisutan posljednjih desetak sezona. Ove godine u ligaškim natjecanjima u 16 županijskih saveza sudjeluje čak 385 ekipa, ili 32 više u odnosu na prošlu sezonu. To je porast broja ekipa od 8,3%, što je za ova recesijska vremena fantastičan podatak i nova potvrda da je pikado sport koji je u velikoj ekspanziji.

Porastao je i broj aktivnih županijskih saveza, ove sezone priključili su se Pikado savez Krapinsko-zagorske te Pikado savez Koprivničko-križevačke županije pa se pikado igra u 16 od ukupno 21 županije u Hrvatskoj (uključujući Grad Zagreb).

RIJEČANI S MOGUĆIH 19 EKIPA

Kao i prošle sezone, i ove po broju ekipa koje imaju pravo poslati u Senj prednjače Zagreb i Rijeka. Pikado savez Primorsko-goranske županije u idealnom scenariju u Senju može predstavljati čak 19 ekipa, pri čemu imaju pravo na četiri ekipe u Prvoj ligi, tri u Drugoj ligi, pet u Trećoj ligi i čak sedam u konkurenciji dama.

Naime kod dama niti ove sezone nije limitiran broj ekipa koje mogu doći u Senj jer je prijavljeno ukupno 30 ženskih ekipa od kojih 21 igra u ženskim ligama u četiri županijska saveza (Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb i Sisačko-moslavačka županija), plus još 9 ženskih ekipa koje nastupaju u muškim ligama jer ih nema dovoljan broj da bi se formirale zasebne ženske lige.

Prema već ustaljenoj praksi u Senju mogu nastupiti po 24 ekipe u svakom rangu, pa tako i u konkurenciji dama, a za očekivati je da prijave za nastup neće poslati više od 24 ženske ekipe (prošle sezone nastupile su 22 ekipe). Ukoliko bi se to ipak dogodilo, tada bi se primijenili već postojeći kriteriji za muške lige kojima bi se limitirao ukupni broj ekipa na 24.

Pravo na najviše ekipa kada se gleda samo muška konkurencija ima Pikado savez Grada Zagreba koji može poslati pet svojih predstavnika u Prvoj ligi, tri u Drugoj i pet u Trećoj ligi, dakle ukupno 13 muških ekipa (plus pet ženskih).

Treći je po broju ekipa PS Splitsko-dalmatinske županije s ukupno 15 ekipa od čega je 9 u muškoj konkurenciji te 6 ženskih ekipa. Slijede PS Zagrebačke županije s ukupno 10 ekipa, ZPK Sisačko-moslavačke županije sa 9 ekipa, PS Vukovarsko-srijemske županije sa 7 ekipa itd.

Pojašnjenje formule za izračun broja ekipa

Formula za izračun broja ekipa koje svaki županijski savez ima pravo poslati poznata je već od ranije. Za primjer ćemo uzeti Prvu ligu Pikado saveza Grada Zagreba koja ove sezone broji 12 ekipa. Ta se brojka podijeli s ukupnim brojem ekipa u Prvoj ligi u svim županijskim savezima (57) i zatim pomnoži sa 24, što je maksimalni broj ekipa koliko u svakom rangu može nastupiti u Senju (12 / 57 x 24 = 5,05). Tako dobiveni broj se zaokružuje na najbliži cijeli broj što znači da PS Grada Zagreba ima pravo na 5 predstavnika.

Prošle godine uvedeni su dodatni kriteriji kako bi se mogao odrediti točan broj od 24 ekipe u svakom rangu. Naime zbog zaokruživanja na najbliži cijeli broj često se događa da u nekoj ligi ukupni zbroj bude 25 ili čak 26 ekipa što onda uzrokuje probleme pri određivanju skupina i satnici igranja.

Kada se to dogodi prvi kriterij su decimale, odnosno broj ekipa se neće zaokružiti na veći cijeli broj onom županijskom savezu koji je najbliži donjoj granici za zaokruživanje. Za primjer ćemo uzeti Treću ligu u kojoj ukupni zbroj ekipa nakon zaokruživanja na najbliži cijeli broj iznosi 26, dakle čak dvije ekipe viška. Primjenom ovog kriterija prvi savez kojemu se broj ekipa neće zaokružiti na najbliži cijeli broj je PS Grada Zagreba čiji koeficijent iznosi 5,68, odnosno tek 0,18 preko graničnih 5,50. Stoga će Zagrepčani umjesto 6 ekipa koliko bi imali da nije bilo “viška” ekipa, imati 5 predstavnika.

Tako se broj ekipa u Trećoj ligi smanjio na 25, a po istoj analogiji je sljedeći županijski savez koji je izgubio pravo na jednu dodatnu ekipu Pikado savez Krapinsko-zagorske županije čiji je koeficijent 1,91. Tako će umjesto dvije imati pravo na samo jednu ekipu. Sljedeći najbliži savezi po koeficijentu u Trećoj ligi su bili PS Primorsko-goranske županije (4,97) i PS Zagrebačke županije (1,99), ali oni su ipak imali veći koeficijent i zadržali su pravo na jednog predstavnika više ostvarenog zaokruživanjem na najbliži cijeli broj.

Ove godine nije bilo potrebe za primjenom dodatnih kriterija, ali ih za svaki slučaj ponavljamo. U slučaju kada dva ili više županijskih saveza imaju identičan koeficijent prednost ima onaj koji:

…..1. ima veći broj ekipa u toj ligi

….2. ima veći ukupni broj ekipa u svim ligama

Još jedna važna napomena je da su zaštićeni savezi koji bi primjenom nekog od ovih kriterija izgubili svog jedinog predstavnika.

Comments

komentar