EKIPNO PH 2015. Određen broj ekipa s pravom nastupa na državnom prvenstvu

OPET REKORDNE BROJKE

Čak 392 ekipe u svim natjecanjima

Napisao: Željko Đođo

Rekordne 392 ekipe sudjeluju u svim natjecanjima pod ingerencijom Hrvatskog pikado saveza u sezoni 2014/15. Vijest je to koja na najbolji mogući način potvrđuje kako je pikado sport koji je u ekspanziji i iz sezone u sezonu postaje sve masovniji. U situaciji kada uslijed ekonomske krize i smanjenja financijskih izdavanja države za sport mnogima postaje upitan opstanak, hrvatski pikado jači je nego ikada.

Desetljetni period rasta broja ekipa zaustavljen je prošle sezone kada je u svim natjecanjima sudjelovala 381 ekipa, da bi se ove sezone prijavilo čak 11 ekipa više. Najveći porast zabilježen je u Pikado savezu Šibensko-kninske županije koji se gotovo udvostručio nakon što je s prošlosezonskih 12 ekipa narastao na 21, odnosno PS Splitsko-dalmatinske županije koji ima 8 više ekipa u odnosu na prošlu sezonu (sa 50 na 58).

Značajniji porast imao je i PS Zadarske županije koji ima 6 ekipa više, dok su najveći pad doživjeli PS Zagrebačke županije (4 ekipe manje) i PS Primorsko-goranske županije (3). Raduje podatak da je ove sezone prijavljena 31 ženska ekipa, ili pet više u odnosu na prošlu sezonu. pdf

 

 

ZAGREPČANI 14 MUŠKIH EKIPA

Ono što sve najviše zanima je koliko svojih predstavnika imaju pravo poslati na 22. po redu ekipno prvenstvo Hrvatske koje će se, nakon pet uzastopnih domaćinstava Senja, održati u Velikoj Gorici i to od od 15. do 17. svibnja 2015. godine.

Najviše predstavnika opet će imati PS Grada Zagreb sa 20 ekipa ukupno, odnosno 14 muških ekipa. To je i logično s obzirom da Zagrepčani imaju i najveći broj ekipa u svojim ligama, čak 80. Nakon njih slijede PS Primorsko-goranske i PS Splitsko-dalmatinske županije sa po 18 predstavnika ukupno pri čemu imaju pravo na po 10 muških i 8 ženskih ekipa.

Zagrepčani imaju pravo u Veliku Goricu poslati po četiri svoja predstavnika u Prvoj i Drugoj ligi, čak šest u Trećoj ligi te svih šest ekipa koje nastupaju u Ženskoj ligi.

 

ODREĐIVANJE BROJA PREDSTAVNIKA

I ove godine je bilo dosta posla oko izračuna broja ekipa za svaki županijski savez u svakoj ligi, pri čemu su u primjeni osnovna formula prema kojoj se taj izračun radi već godinama, te dodatni kriteriji za slučaj da je ukupni broj ekipa veći od dozvoljenog. Za primjer ćemo pojasniti kako je određen broj ekipa u elitnoj Prvoj ligi.

Ukupno su ove sezone u Prvoj ligi prijavljene 74 ekipe u osam županijskih saveza. Nakon što je za svaki savez podijeljen broj ekipa u njihovoj ligi s brojem 74, te pomnožen sa 24 koliko iznosi ukupni broj ekipa koje mogu sudjelovati na ekipnom PH, dobio se broj predstavnika za svaki savez.

Prilikom zaokruživanja na najbliži cijeli broj redovito se događa da ukupni zbroj predstavnika u tom rangu bude veći od 24 što je maksimalni dozvoljeni broj ekipa. Za Prvu ligu tako je ove godine zbroj iznosio 26, što znači da dva saveza nisu mogla ostvariti pravo na dodatnog predstavnika koje bi im zaokruživanje na najbliži cijeli broj omogućilo.

Prvi kriterij je da su zaštićeni savezi koji imaju pravo na samo jednog predstavnika, dakle nikako se ne može dogoditi da oni pri zaokruživanju izgube pravo na tu jednu ekipu.

 

VAŽAN UKUPNI BROJ EKIPA

U sljedećem kriteriju gleda se prva decimala pri zaokruživanju na najbliži cijeli broj. Za PS Grada Zagreba je brojka iznosila 4,5 ekipa, što u normalnim okolnostima znači pet ekipa na državnom, ali budući je to bio najmanja decimala u odnosu na sve ostale saveze Zagrepčani se moraju zadovoljiti sa četiri svoja predstavnika u elitnome rangu.

Tako je ukupni broj ekipa u Prvoj ligi smanjen na 25, a sljedeći kriterij daje prednost savezu koji ima veći broj ekipa u tom rangu. U igri su se tako našli PS Varaždinske i ZPK Sisačko-moslavačke županije sa po 1,6 ekipa, zatim PS Vukovarsko-srijemske i PS Dubrovačko-neretvanske županije sa po 2,6 ekipa te PS Zagrebačke županije sa 3,6 ekipa.

Dakle svima je prva decimala iznosila 6. Slijedom navedenog kriterija najmanji broj ekipa u tom rangu imaju PS Varaždinske i ZPK Sisačko-moslavačke županije sa po 5 ekipa u Prvoj ligi.

Stoga se morao primijeniti i četvrti kriterij prema kojemu prednost ima savez koji ima veći ukupni broj ekipa u svim ligama. Budući ZPK Sisačko-moslavačke županije ima ukupno 15 ekipa u svim ligama, a PS Varaždinske županije ukupno 9, potonji su izgubili pravo na dodatnog predstavnika i umjesto dvije na ekipno PH mogu poslati samo jednu ekipu. Broj ekipa s pravom nastupa na državnom prvenstvu.pdf

{backbutton}

Comments

komentar