EKIPNO PH 2016. Određen broj ekipa s pravom nastupa na državnom prvenstvu

Zadrani izmijenili sliku u elitnoj Prvoj ligi

Napisao: Željko Đođo

TABLICA S BROJEM PREDSTAVNIKA NA EKIPNOM PH 2016…..(pdf)

Ukupno 382 ekipe, odnosno preko 2.500 registriranih natjecatelja, sudjeluju u ligaškim natjecanjima pod ingerencijom Hrvatskog pikado saveza u sezoni 2015/16. Iako to nije rekordni broj ekipa jer ih je prošle sezone bilo deset više, ipak su to impresivne brojke koje HPS čine jednim od Top 15 najmasovnijih nacionalnih sportskih saveza u državi.

O izrazito snažnom razvoju pikado sporta u Hrvatskoj najbolje govori sljedeći podatak – još u sezoni 2004/05. u svim natjecanjima je sudjelovalo ukupno 188 ekipa, dakle dvostruko manje nego danas, odnosno bilo je registrirano ukupno 1.182 natjecatelja.

Prema već ustaljenoj tradiciji prvog dana prosinca objavljuje se tablica s brojem ekipa koje svaki od 15 županijskih pikado saveza ima pravo poslati na 23. po redu ekipno prvenstvo Hrvatske koje će se održati u Sportskom centru Rehlicki u Slavonskom Brodu od 6. do 8. svibnja 2016. godine.

SPLIĆANI S POTENCIJALNO NAJVIŠE EKIPA

Najviše ekipa, ukupno čak 22, na državno prvenstvo teoretski može poslati Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije. Među njima je i 11 ženskih ekipa koje za sada sve imaju pravo nastupa na državnom (pojašnjenje za ženske ekipe dano je u okviru ispod).

No, ako se gledaju samo muške ekipe onda najveći broj predstavnika ima Pikado savez Grada Zagreba, ukupno 14, što je i logično s obzirom da oni imaju najveći ukupni broj ekipa u svim ligama (71). Zagrepčani imaju pravo u Slavoniju poslati pet svojih predstavnika u elitnoj Prvoj ligi, tri u Drugoj te čak šest u Trećoj ligi.

Zanimljivo je da se ove sezone u elitnom rangu natječe čak 80 ekipa, što je najveća brojka u povijesti HPS-a. Povećanje se može zahvaliti prije svega tome što je PS Zadarske županije oformio Prvu ligu sa šest ekipa, zahvaljujući čemu su Zadrani odmah ugrabili dva mjesta u elitnom rangu.

Na pet predstavnika u Prvoj ligi uz Zagreb ima i PS Splitsko-dalmatinske županije, a ujedno su to i jedina dva saveza kojima se povećao broj predstavnika u elitnom rangu, dok se svim ostalim savezima on smanjio.

BROĐANIMA NAJVEĆI RAST

Najveći rast broja ekipa u odnosu na prošlu sezonu ostvario je Pikado savez Brodsko-posavske županije. Tako Brođani ove sezone imaju ukupno 23 ekipe, što je za sedam više nego prošle sezone. Odmah do njih je PS Splitsko-dalmatinske županije koji je nastavio s rastom jer su prošle sezone porasli za osam ekipa na 58, a ove za dodatne četiri na 62. Od četiri nove ekipe tri su ženske, što je za posebnu pohvalu.

Najveći pad bilježe dva velika saveza, PS Grada Zagreba koji ima čak devet ekipa manje nego prošle sezone (sa 80 na 71), ali su unatoč tome još uvijek najbrojniji, te PS Primorsko-goranske županije s osam ekipa manje (sa 62 na 54).

Uvođenje limita za ženske ekipe

Ove sezone prijavljene su ukupno 34 ženske ekipe, što je najviše od kada postoji Hrvatski pikado savez. To sa sobom povlači potrebu da se i za ženske ekipe odredi formula, odnosno kriteriji uz pomoć kojih će se limitirati broj ekipa koje mogu nastupiti na državnom prvenstvu. Izvršni odbor HPS-a će to morati raspraviti i usvojiti već na prvoj sljedećoj sjednici.

Za ovu sezonu je odlučeno da rok za prijavu ženskih ekipa koje će željeti nastupiti na državnom bude tjedan dana ranije od redovnog, dakle do ponedjeljka 18. travnja. Tek u slučaju ako se prijavi više od 24 ekipe, tada će se aktivirati kriteriji po kojima će se broj ekipa svesti na 24.

Pri tome će se za tri županijska saveza u kojima se igraju ženske lige (PS Grada Zagreba, PS Splitsko-dalmatinske i PS Primorsko-goranske županije) primijeniti formula slična onoj za muške lige, te će se kod njih raditi redukcija tako da ukupni broj ekipa na državnom bude 24.

Stoga ekipe u ta tri županijska saveza moraju biti svjesne da se može dogoditi da, ukoliko budu među posljednjeplasiranim ekipama u ženskoj ligi u kojoj nastupaju, neće imati pravo nastupa na državnom. Ovo će sigurno dati dodatnu zanimljivost natjecanja u ženskim ligama.

ROK ZA ZAVRŠETAK LIGA PRIJE 25. TRAVNJA

Rok za prijavu ekipa koje su izborile (i potvrdile) nastup na ekipnom PH u Slavonskom Brodu je 25. travnja 2016. godine, što znači da se sva ligaška natjecanja moraju završiti prije toga datuma (uz napomenu da je rok za prijavu ženskih ekipa 18. travnja). Dakle skrećemo pozornost svim županijskim savezima da se sve lige moraju završiti prije 25. travnja. Ukoliko je nekome kalendarom predviđeno da natjecanje traje dulje, potrebno je odmah sada napraviti promjene kako bi se lige okončale do navedenog datuma.

U skladu s već ustaljenom praksom, ukoliko bi se dogodilo da neki županijski savez ne prijavi maksimalni broj ekipa na koliko imaju pravo, prednost pri popunjavanju tih mjesta bi imao domaćin natjecanja, odnosno u ovom slučaju PS Brodsko-posavske županije.

ODREĐIVANJE BROJA PREDSTAVNIKA

I ove godine je bilo dosta posla oko izračuna broja ekipa za svaki županijski savez u svakoj ligi, pri čemu su u primjeni osnovna formula prema kojoj se taj izračun radi već godinama, te dodatni kriteriji za slučaj da je ukupni broj ekipa veći od dozvoljenog. Za primjer ćemo pojasniti kako je određen broj ekipa u elitnoj Prvoj ligi.

Već smo spomenuli da je ukupno ove sezone u Prvoj ligi prijavljeno 80 ekipe u devet županijskih saveza. Nakon što je za svaki savez podijeljen broj ekipa u njihovoj ligi s brojem 80, te pomnožen sa 24 koliko iznosi ukupni broj ekipa koje mogu sudjelovati na ekipnom PH, dobio se broj predstavnika za svaki savez.

Prilikom zaokruživanja na najbliži cijeli broj redovito se događa da ukupni zbroj predstavnika u tom rangu bude veći od 24 što je maksimalni dozvoljeni broj ekipa na državnom. Za Prvu ligu tako je ove godine zbroj iznosio 26, što znači da dva saveza nisu mogla ostvariti pravo na dodatnog predstavnika koje bi im zaokruživanje na najbliži cijeli broj omogućilo.

Prvi kriterij je da su zaštićeni savezi koji imaju pravo na samo jednog predstavnika, dakle nikako se ne može dogoditi da oni pri zaokruživanju izgube pravo na tu jednu ekipu.

U sljedećem kriteriju gleda se prva decimala pri zaokruživanju na najbliži cijeli broj. Budući su PS Grada Zagreba i PS Splitsko-dalmatinske županije imali 4,5 odnosno PS Varaždinske i ZPK Sisačko-moslavačke županije 1,5, zbog trećeg kriterija koji prednost daje savezima koji imaju veći broj ekipa u toj ligi pravo na dodatnog predstavnika izgubili su Varaždin i Sisak koji imaju po pet ekipa u Prvoj ligi, dok Zagreb i Split imaju po 15 ekipa.

VAŽNO: Rok za dostavu dokumentacije klubova do kraja godine

U skladu s važećim pravilima sve ekipe koje sudjeluju u natjecanjima moraju pripadati nekom od klubova koji je član HPS-a, odnosno upisan je u Registar članova HPS-a (može se pronaći ovdje). Jedina iznimka od ovog pravila su ekipe koje se prvi put natječu u Trećoj ligi, pri čemu samo u prvoj sezoni mogu djelovati samostalno kao ekipa bez kluba, a već u drugoj sezoni su obavezni ili registrirati vlastiti klub ili se pridružiti nekom već postojećem klubu koji je član HPS-a.

Budući mnoge ekipe koje ove sezone sudjeluju u natjecanjima nisu ispoštivale ovo pravilo, skrećemo pozornost svim voditeljima županijskih saveza te odgovornim osobama klubova kako je krajnji rok da to učine do kraja 2015. godine. U suprotnom te ekipe neće imati pravo nastupa na Ekipnom PH 2016. u Slavonskom Brodu, kao niti na Završnici kupa RH početkom lipnja 2016. u Poreču.

Također se te ekipe neće moći prijaviti za ligaško natjecanje sljedeće natjecateljske sezone (2016/17.).

Ukoliko ekipa pripada pikado klubu koji je registriran pri nadležnom tijelu državne uprave, a taj se klub ne nalazi u Registru članova HPS-a, ovlaštene osobe kluba moraju do navedenog roka u HPS dostaviti svu potrebnu dokumentaciju (popis se može vidjeti ovdje).

U suprotnom takva ekipa mora registrirati vlastiti klub, a detaljne upute kako se to radi mogu se pronaći ovdje.

Potrebna dokumentacija HPS-u dužni su dostaviti sami klubovi i to na jedan od sljedećih načina:

– skenirati dokumente i poslati ih putem e-maila (hps@hps-dart.hr)

– kopije dokumenata dostaviti osobno ili poštom na adresu: Hrvatski pikado savez, Avenija Dubrava 238, 10040 Zagreb

– faksom na 01/299-4476

Comments

komentar