HPS MASTERS U subotu se u Solinu okupilo uvjerljivo najviše natjecatelja ove sezone

Bljesak mlade Marine Letice,

sjajan dan za Vuletića i Biškupića

Svi pobjednici discipline 501 po kategorijama (slijeva): Neven Ćopić, Marina Letica, Ivica Vuletić i Ivan Šarić.

Svi pobjednici discipline 501 po kategorijama (slijeva): Neven Ćopić, Marina Letica, Ivica Vuletić i Ivan Šarić.

Napisao: Željko Đođo

MASTERS LISTE 2014/15. NAKON TURNIRA U SOLINU……..(xls)…(pdf)

Posljednji masters sezone obično je najslabije posjećen. U situaciji kada većina igrača više ne može značajno popraviti svoju poziciju u ukupnom poretku Masters liste, kod mnogih se izgubi motiv za odlazak na turnir. Ali ovog puta se dogodio nešto potpuno suprotno – posljednji turnir bio je uvjerljivo najposjećeniji ove sezone! I ne samo ove, u Solinu je u subotu 7. ožujka nastupilo najviše igrača još od rekordnog mastersa u Rijeci u siječnju 2013. godine.

Čak 196 igrača nastupilo je u disciplini 501 u svih pet kategorija (tri seniorske, seniorke i juniori), a ukupno je u Solinu tijekom cijelog dana strelice bacalo blizu 220 natjecatelja.

Stoga domaćini turnira – Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije i Pikado klub Arena iz Solina – zaslužuju sve pohvale unatoč nekim ozbiljnim nedostacima. Prije svega se to odnosi na grijanje u dvorani koje nije radilo. A dan je bio poprilično hladan, puhala je bura od koje se ledila krv u žilama. Turnir je održan u novoj novcatoj sportskoj dvorani Osnovne škole kraljice Jelene, jako lijepoj i modernoj dvorani, ali u kojoj grijanje na žalost još nije u funkciji.

U to se mogao uvjeriti i gradonačelnik Solina Blaženko Boban koji je pikadistima poželio dobrodošlicu i službeno otvorio turnir tradicionalnim bacanjem triju strelica. I usput se pohvalio kako je pobijedio Vinka Buzova, predsjednika PK Arena i čovjeka koji je odradio lavovski dio posla u organizacije ovog turnira (valjda ga je zato i pobijedio, Vinko je bio slomljen od posla). Naravno, u organizaciju je neizostavno bio uključen i Eduard Akrap, predsjednik PS Splitsko-dalmatinske županije.

 

ŠEGVIĆ NAJBOLJA U CRICKETU

Već prva disciplina dana pokazala je da će ovo biti masovan turnir. Za Cricket se kod seniorki prijavilo 23, a kod seniora čak 78 natjecatelja – oboje rekordne brojke za posljednje dvije sezone.

Kod dama je najuspješnija bila Jasna Šegvić koja je redom upisala pobjede protiv Rine Radun, Đurđice Delić, Ane Mamut, Hane Jurjako, Olje Pavlović te u finalu još jednom Delić. Jase je tako odmah na startu jasno dala do znanja Vlatki Lešić i Tanji Perić, koje su u Solin stigle kao vodeće u ukupnom poretku Masters liste, da ona nema namjeru odustati od borbe za naslov ukupne pobjednice.

Vlatka Lešić je doslovno u foto-finišu osvojila naslov ukupne pobjednice Masters serije

Vlatka Lešić je doslovno u foto-finišu osvojila naslov ukupne pobjednice Masters serije

OSVAJAČI NASLOVA UKUPNIH POBJEDNIKA
MASTERS SERIJE HPS-a ZA SEZONU 2014/15.

SENIORKE: Vlatka Lešić (Varaždin)

SENIORI 1. KATEGORIJA: Boris Krčmar (Zagreb)

SENIORI 2. KATEGORIJA: Tomislav Markić (Zadar)

SENIORI 3. KATEGORIJA: Slaven Kovačević (Zagreb)

JUNIORI: Luka Lončarević (Split)

Odličan posao odradila je i Đurđica Delić unatoč tome što je poražena odmah na startu od Šegvić. Po lijevoj strani je nanizala pobjede protiv junakinje prošlog Mastersa u Rovinju Ive Čustović, zatim Branke Antonie Stričan, Dore Jerončić, Tanje Perić, Hane Jurjako, Anite Zidar i Olje Pavlović prije nego što je je u finalu opet zaustavila Šegvić.

Bronca je pripala Olji Pavlović koja je nakon pobjeda protiv Marine Letice, Nevenke Šalat Franičević i Vlatke Lešić upisala poraze protiv Šegvić i Delić. Tako su sve tri medalje završile u rukama splitskih pikadistica.

Vlatka Lešić je završila na diobi petog mjesta nakon poraza od Olje Pavlović i Anite Zidar, odnosno Tanja Perić na diobi sedmog mjesta uz poraze od Zidar (već u 1. kolu) i Delić. U tom je trenutku vrh ukupnog poretka u svojim rukama držala Jasna Šegvić koja je imala 149 bodova, dok je Vlatka Lešić bila na 139.

BIŠKUPIĆ NASTAVIO FORMU IZ ROVINJA

Detalj s turnira koji je održan u novoizgrađenoj sportskoj dvorani Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu

Na Mastersu u Solinu se okupio najveći broj igrača ove sezone

Dean Biškupić bio je najugodnije iznenađenje prošlog Mastersa u Rovinju kada je osvojio zlato u 501 DO te četvrta mjesta u Cricketu i parovima. I tada poručio da ne misli na tome stati. Da se nije šalio pokazao je u Solinu već u Cricketu u kojemu je redom pobijedio Tonija Ruščića, Antu Krnića, Ivicu Kezića, Slavena Kovačevića i Antu Vranjeku prije nego mu je u finalu desne strane stigla najozbiljnija kušnja – Vladimir Lešić.

Biška se nije uplašio niti reprezentativca Lešića kojega je pobijedio sa 2:1. Nakon toga je Lešić u repasažu nadigrao Zdravka Antunovića i vratio se u finale i novi megdan protiv Biškupića, ali opet s istim konačnim rezultatom. Novih 2:1 za dečka iz zagrebačkog Ježdovca koji krupnim koracima grabi prema elitnom društvu hrvatskih pikadista.

Zdravko Antunović je već navikao na težak način dolaziti do medalja pa niti ovog puta nije bilo puno drugačije. Za broncu je upisao pobjede protiv Sanjina Valendžića, Ivice Cavrića, Šime Buterina i Anđelka Fofića prije nego li ga je na lijevu stranu bacio Alan Ljubić. Tamo je nastavio pobjednički niz protiv Renata Jankeka, još jednom Šime Buterina, Ante Vranjeke te je uzvratio Ljubiću prije nego što ga je zaustavio Lešić.

A gdje je tu Boris Krčmar, najbolji svjetski igrač elektroničkog pikada, zapitat će se neki? Krčmar je već u prvom kolu doživio poraz od Matije Gazibare, a nakon što se po lijevoj probio do petog mjesta na toj ga je poziciji zaustavio Alan Ljubić. Koji je već u sljedećem kolu poražen od Antunovića.

MARINA LETICA OTKRIĆE TURNIRA

Marina Letica će krajem lipnja ove godine proslaviti 20. rođendan. Pikado je počela igrati krajem prošle sezone. I ovo joj je bio prvi nastup na nacionalnim mastersima uopće.

Igrači su vodili žestoke borbe za naslove ukupnih pobjednika Masters serije

Igrači su vodili žestoke borbe za naslove ukupnih pobjednika Masters serije

Ali sve to skupa nije joj nimalo zasmetalo da osvoji disciplinu 501 MO u konkurenciji svih najboljih hrvatskih pikadistica. Redom je mlada Zagrepčanka pobijedila Afroditu Banjan, Maju Tešiju, Tanju Perić, Dolores Pivić te dva puta na ovom turniru sjajno raspoloženu Anu Mamut. Za svoj najveći uspjeh u karijeri.

– Da, ali samo kada su u pitanju pojedinačni turniri. Prošle godine sam sa svojom ekipom A1 Team osvojila državni kup na završnici u Poreču – spremno odgovara Letica.

I nastavlja kako je prošle sezone izborila nastup na završnom turniru Top 8 masters serije Pikado saveza Grada Zagreba. Te osvojila treće mjesto.

– Ove sezone vodimo mrtvu utrku s ekipom Coloseum za naslov prvakinja Zagreba. Ekipa u kojoj smo Hana Jurjako, Ivana Lacković, Đurđica Žagar, Slobodanka Kučar i ja u četvrtak igra protiv Coloseuma i ako dobijemo možemo postati prvakinje što bi bilo sjajno – s oduševljenjem otkriva Letica.

Djevojka koja živi u Laduču je četiri godine trenirala rukomet (Zaprešić i Trešnjevka), a u pikado ju je povukao stariji brat kada je on počeo igrati. I još jedna zanimljivost koja dobro ide uz njezin nekontrolirani i pomalo divlji stil bacanja – omiljeni izlaz joj je 150 (T19, T17, T14).

PO DVIJE MEDALJE ZA MAMUT, PAVLOVIĆ I STRIČAN

Ana Mamut iz Stobreča je odigrala odličan turnir

Ana Mamut iz Stobreča je odigrala odličan turnir

Ana Mamut je propustila prva tri ovosezonska mastersa, što je prava šteta jer je odličnim nastupom u Solinu pokazala da za Stobrečanku ima mjesta među najboljih deset hrvatskih pikadistica. U 501 MO je pobijedila Martinu Maglicu, Vlatku Lešić, Jasnu Šegvić i Branku Antoniu Stričan prije poraza od Marine Letice, zatim je još jednom pobijedila Stričan i ponovno u finalu poražena od Letice. Srećom po nju ostaje joj prilika da kroz dodatne kvalifikacije ipak izbori nastup na pojedinačnom PH u Sesvetama.

Odličan turnir odigrala je i Branka Antonia Stričan iz Šibenika koja je upisala pobjede protiv dviju reprezentativki – Vlatke Lešić i Olje Pavlović, uz one protiv Zorice Beslać, Nere Troskot i Dolores Pivić, a jedina dva poraza je potpisala protiv Ane Mamut. Bronca u 501 MO je samo potvrda da ta djevojka ima veliki potencijal.

Obje djevojke, i Mamut i Stričan, sjajan dan su zaokružile medaljama u disciplini parova. Mamut je osvojila zlato u tandemu s Oljom Pavlović, koja je također uzela dvije medalje, dok je Stričan do srebra stigla zajedno s Josipom Spahijom.

VLATKA LEŠIĆ U FOTO-FINIŠU

Nakon druge discipline dana naslov ukupne pobjednice je još uvijek bio u rukama Jasne Šegvić koja je sada bila na 160 bodova, ali se Vlatka Lešić primaknula na svega bod zaostatka (159).

Dakle odluka je pala u disciplini parova u kojoj je Vlatka Lešić u tandemu s Adelom Maričić s Malog Lošinja osvojila broncu, dok su Jasna Šegvić i Đurđica Delić završile na diobi sedmog mjesta. Lešić je za to pripalo 10 bodova, dok je Šegvić osvojila svega 4 pa je ova utrka odlučena doslovno u foto-finišu u kojemu je Lešić uspjela ponovno zasjesti na prvo mjesto koje je držala prije Solina.

IVICA VULETIĆ U VELIKOM NIZU

Veteran iz Siska Ivica Vuletić u Solinu je nastavio seriju sjajnih rezultata na nacionalnim mastersima. Kada je u veljači 2013. u Sukošanu osvojio svoju prvu medalju na mastersima, srebro u 501 DO, neki su tada rekli da takav rezultat više nikada neće uspjeti ponoviti. O kako su samo bili u krivu.

Solin je treći masters za redom na kojemu Mali robot osvaja medalju, a ujedno je to i vrhunac jer je uzeo zlato u elitnoj disciplini 501 DO. I to nakon što je već u prvom kolu izgubio od Matije Gazibare. Nakon toga je po lijevoj strani upisao deset pobjeda u nizu, a redom su padali Željko Budiša, Dubravko Majstorović, Miroslav Ivković, Šime Buterin, Lovro Balić, Vladimir Lešić, Alan Ljubić, Matija Gazibara, Anđelko Fofić te u finalu Dean Biškupić.

Povratak Josipa Ljubasa

Junior Josip Ljubas iz Kaštel Kambelovca najavio je svoj povratak

Junior Josip Ljubas iz Kaštel Kambelovca najavio je svoj povratak

U juniorskoj konkurenciji slavio je Josip Ljubas, član Pikado kluba Posejdon iz Kaštel Kambelovca. Ljubas je aktualni svjetski prvak u uzrastu do 15 godina starosti, a ove sezone nije previše nastupao, prije Solina pojavio se tek u Slavonskom Brodu gdje je osvojio broncu.

Trijumfom u Solinu je pokazao da će s njim trebati ozbiljno računati u borbi za naslov juniorskog prvaka Hrvatske.

U finalu je Ljubas pobijedio Matthiasa Abramovića, sve boljeg klinca iz Malog Lošinja kojemu je to treća osvojena medalja na četiri ovosezonska mastersa i prvo srebro nakon dvije osvojene bronce.

Razloga za zadovoljstvo ima i osvajač bronce, Splićanin Luka Lončarević kojemu je zahvaljujući osvojenih 8 bodova pripao naslov ukupnog pobjednika Masters serije. Do Solina je vodeću poziciju držao Juraj Hrestak iz Krapine, ali s tek bodom prednosti ispred Lončarevića. Budući se Hrestak nije pojavio u Solinu, naslov ukupnog pobjednika je završio u rukama Lončarevića.

– Stvarno sam u odličnoj formi već dulje vrijeme i mogu se samo nadati da ću nastaviti s ovakvim igrama – rekao je Vuletić.

Dean Biškupić je zaustavljen u finalu 501 DO, ali nova medalja je samo potvrda njegove sjajne forme. A malo kasnije je sletjela još jedna – srebro u parovima (s Borisom Krčmarom). Tako je Biškupić postao jedini igrač s osvojenim medaljama u sve tri discipline.

Bronce se u 501 DO dočepao Anđelko Fofić, dok se četvrtim mjestom morao zadovoljiti Matija Gazibara. Na diobi petog mjesta završili su Zdravko Antunović i Alan Ljubić. Antunović je kasnije osvojio zlato u parovima (sa Zadraninom Tomislavom Markićem) te tako, uz osvojenu broncu u Cricketu, potvrdio da je u pravo vrijeme dosegnuo visoku razinu forme jer tek slijede najvažnija natjecanja.

MARKIĆU UTRKA SA ŠITUMOM

Detalj s turnira koji je održan u novoizgrađenoj sportskoj dvorani Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu

Detalj s turnira koji je održan u novoizgrađenoj sportskoj dvorani Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu

Uzbudljiva utrka za naslovom ukupnog pobjednika vodila se i u konkurenciji igrača Druge kategorije i to između Hrvoja Šituma iz Splita te Zadranina Tomislava Markića. Šitum je imao svega šest bodova prednosti koju je nakon prve discipline dana, Cricketa, dodano povećao za još četiri boda.

U njihovoj disciplini, 501 MO, obojica su zakazala. Markić je nakon poraza od Tina Babića i Romea Grbavca završio na diobi 7. mjesta, dok je Šitum bio još slabiji jer je već u prvom kolu izgubio od Roka Sturnele, a kasnije ga je na diobi 9. mjesta zaustavio Neven Ćopić.

Odluka je tako pala u posljednjoj disciplini dana, parovima. Šitum ni tu nije bio raspoložen, u tandemu s Ivanom Ribičićem je završio na diobi 17. mjesta, dok je Markić zajedno s Antunovićem otišao do kraja i osvojio zlato. Tako je Zadranin osvojio željeni naslov ukupnog pobjednika Masters serije, ali treba očekivati da se njihova međusobna utrka nastavi i na pojedinačnom PH u Sesvetama.

Svoj dan je imao Splićanin Neven Ćopić koji je u 501 MO startao pobjedama protiv Svetina Markoča, Marina Jeličića i Tonije Frlete prije nego li ga je na lijevu stranu bacio Tino Babić. A tamo je redom bio bolji od Hrvoja Šituma, Deana Pokosa, Gorana Miluna, Romea Grbavca, Ivana Ribičića te u finalu odličnog Zadranina Ivana Buterina.

LUDA SERIJA IVANA ŠARIĆA

Kod trećekategornika je zlato u 501 SO osvojio Primoštenac Ivan Šarić. Iako je već u prvom kolu izgubio od juniora Luke Lončarevića, na lijevoj je strani napravio najveću pobjedničku seriju na cijelom turniru u kojoj je upisao čak 11 pobjeda. Redom su padali Jakov Rudan, Marko Šimić, Stipe Roščić, Hrvoje Tomičić, Jerko Aračić, Armando Boduljak, Slaven Kovačević, Srećko Bilić, Igor Krivo, Tomislav Gusić te u finalu Petar Jelavić Šako.

KOMPLETNI REZULTATI…..(xls)…(pdf)

 

SVI OSVAJAČI MEDALJA

Seniorke 501 MO (slijeva): Mamut, Letica i Stričan

Seniorke 501 MO (slijeva): Mamut, Letica i Stričan

SENIORKE 501 MO (32 igračice)
1. Marina Letica (Zagreb)
2. Ana Mamut (Stobreč)
3. Branka Antonia Stričan (Šibenik)

SENIORKE CRICKET (23)
1. Jasna Šegvić (Split)
2. Đurđica Delić (Split)
3. Olja Pavlović (Split)

SENIORKE PAROVI 501 MO (13 parova)
1. Ana Mamut (Stobreč) i Olja Pavlović (Split)
2. Branka Antonia Stričan i Josipa Spahija (Šibenik)
3. Vlatka Lešić (Varaždin) i Adela Maričić (Mali Lošinj)

SENIORI 1. KATEGORIJA 501 DO (44)
1. Ivica Vuletić (Sisak)
2. Dean Biškupić (Zagreb)
3. Anđelko Fofić (Zagreb)

SENIORI 2. KATEGORIJA 501 MO (53)
1. Neven Ćopić (Split)
2. Ivan Buterin (Zadar)
3. Ivan Ribičić (Cista Provo)

Seniori 1. kat. 501 DO (slijeva): Biškupić, Vuletić i Fofić

Seniori 1. kat. 501 DO (slijeva): Biškupić, Vuletić i Fofić

SENIORI 3. KATEGORIJA 501 SO (61)
1. Ivan Šarić (Primošten)
2. Petar Jelavić Šako (Solin)
3. Tomislav Gusić (Split)

SENIORI CRICKET (78)
1. Dean Biškupić (Zagreb)
2. Vladimir Lešić (Split)
3. Zdravko Antunović (Županja)

SENIORI PAROVI 501 MO (49 parova)
1. Zdravko Antunović (Županja) i Tomislav Markić (Zadar)
2. Boris Krčmar i Dean Biškupić (Zagreb)
3. Matija Gazibara (Zagreb) i Ivica Cavrić (Vel. Gorica)

JUNIORI U-18 501 SO (6)
1. Josip Ljubas (Kaštel Kambelovac)
2. Matthias Abramović (Mali Lošinj)
3. Luka Lončarević (Split)

Seniorke Cricket (slijeva): Delić, Šegvić i Pavlović

Seniorke Cricket (slijeva): Delić, Šegvić i Pavlović

Seniorke parovi (slijeva): Stričan i Spahija, Pavlović i Mamut, Lešić i Maričić

Seniorke parovi (slijeva): Stričan i Spahija, Pavlović i Mamut, Lešić i Maričić

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

..

Seniori 2. kat. 501 MO (slijeva): I. Buterin, Ćopić i Ribičić

Seniori 2. kat. 501 MO (slijeva): I. Buterin, Ćopić i Ribičić

Seniori 3. kat. 501 SO (slijeva): Jelavić Šako, Šarić i Gusić

Seniori 3. kat. 501 SO (slijeva): Jelavić Šako, Šarić i Gusić

Seniori Cricket (slijeva): Lešić, Biškupić i Antunović

Seniori Cricket (slijeva): Lešić, Biškupić i Antunović

.

.

.

.

.

.

.

..

Seniori parovi (slijeva): Krčmar i Biškupić, Markić i Antunović, Gazibara i Cavrić

Seniori parovi (slijeva): Krčmar i Biškupić, Markić i Antunović, Gazibara i Cavrić

Juniori U-18 (slijeva): Abramović, Ljubas i Lončarević

Juniori U-18 (slijeva): Abramović, Ljubas i Lončarević

Comments

komentar