Senj, stara nova destinacija Ekipnog PH 2019 godine, Splićani ponovo prvi po broju predstavnika

TABLICA S BROJEM PREDSTAVNIKA NA EKIPNOM PH 2018.  (pdf)

Pehari i medalje

Najatraktivnije natjecanje svake pikado sezone sigurno je Ekipno prvenstvo Hrvatske na kojem se može vidjeti sve ono vrijedno što Hrvatski pikado ima. U ovoj sezoni na redu je 26. Ekipno prvenstvo Hrvatske koje je na rasporedu od 27. do 28. travnja 2019 godine. Ove godine ekipno prvenstvo pomaknuli smo iz razloga što je IO HPS-a donio odluku da se Završnica KUP-a RH mora odigrati u istoj sezoni. Takva odluka sada za posljedicu ima tri nacionalna i jedno europsko natjecanje na kraju sezone koje smo morali isplanirati kroz posljednja tri mjeseca sezone.

Ovogodišnje 26. Ekipno prvenstvo Hrvatske održati će se u školsko sportskoj dvorani Robert Barbić Beli, u sklopu osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević, u Senju.

Iako je na prošla dva ekipna PH organizacija u Matuljima bila iznimno dobra sa odličnim uvijetima za igru, IO HPS-a ove godine je ipak prihvatio kandidaturu iz Senja jer se u prošlosti Senj pokazao kao odlična destinacija za pikado. Ako se toj činjenici pridodaju i zahtijevi mnogih naših natjecatelja koji su u razgovorima uvijek isticali želju za ponovnom igrom u Senju onda smatram das mo donijeli ispravnu odluku, – kratko je prokomentirao odluku predsjednik HPS-a Tihomir Mamić.

PS Splitsko dalmatinske županije prednjači s brojem predstavnika

Najviše će predstavnika ove godine na Ekipnom PH imati PS Splitsko dalmatinske županije – njih čak 21. U elitnoj prvoj ligi nastupiti će 3 splitske ekipe, u drugoj ligi 4, u trećoj ligi 6, te čak 8 ženskih ekipa. Iza Splita po broju predstavnika nalazi se PS Grada Zagreba (18), dok je na trećem mjestu PS Primorsko-goranske županije sa 12 predstavnika.

Pobjednice seniorke

Što se tiče ženskih ekipa, sve prijavljene ekipe u Hrvatskom pikado savezu imaju pravo nastupa na Ekipnom prvenstvu, bez obzira na to imaju li županijski savezi žensku ligu ili ne. Nažalost ove godine imamo samo 18 prijavljenih ženskih ekipa koje dolaze upravo iz tri gore navedena saveza.

U sezoni 2018./2019. registrirano 2257 igrača

U tekućoj je sezoni registrirano 2257 natjecatelja raspoređenih u ukupno 333 ekipe. S obzirom na prošlu sezonu i zadnju bazu članova koja datira iz lipnja 2018. (kada je bilo registrirano 2326 igrača), vidljiv je blagi pad članstva u svim savezima izuzev PS SDŽ koji ove godine bilježi rast registriranih natjecatelja.

Određivanje broja predstavnika

Članak 2.13.2. Natjecateljskog pravilnika HPS-a:

Na ekipnom PH sudjeluju 72 ekipe u konkurenciji seniora (po 24 ekipe u svakoj od tri lige), te 24 ekipe u konkurenciji seniorki.

Ekipe koje osvoje naslov državnog prvaka u svim ligama, osiguravaju svom savezu direktan plasman jedne ekipe na PH.

Preostala 23 mjesta na ekipnom PH ovise o ukupnom broju prijavljenih ekipa u županijskom ligaškom natjecanju. Županijski savez s više ekipa u ligaškom natjecanju dat će i veći broj ekipa za završno natjecanje.

Pobjednici seniori

Prošlogodišnji pobjednici ekipnog PH: 1. liga Ban Jelačić (Zaprešić), 2. liga Sprint (Solin), 3. liga Romano Tiffany (Rijeka), sukladno navedenom pravilu direktno su osigurali svojim savezima po jedno mjesto na završnici ekipnog PH za 2019 godinu. Ostali broj predstavnika izračunava se po sljedećoj formuli:

Broj ekipa u ligi : Ukupan broj ekipa u ligi x 23 = Broj predstavnika pojedinog saveza (koeficijent)

Za bolje pojašnjenje, uzet ćemo primjer prve lige PS Zagrebačke županije:

Broj ekipa u 1. ligi (7) : Ukupan broj ekipa u 1. ligi (69) x 23 = 2,3 = 2 predstavnika + jedan predstavnik  koji je osiguran prošlogodišnjim prvim mjestom = 3 predstavnika.

Rok za prijavu ekipa do petka 20.4.2019. do 12:00 sati

Ekipe koje su izborile nastup na Ekipnom prvenstvu Hrvatske, županijski savezi moraju prijaviti Hrvatskom pikado savezu do petka 20.4.2019. do 12:00 sati. Ovim putem, apeliramo na županijske saveze da se strogo drže roka te da vode računa o tome da sva županijska ligaška natjecanja završe do spomenutog datuma.

Ukoliko se dogodi da neki županijski savez ne prijavi svoj maksimalni broj ekipa za EPH, HPS će temeljem koeficijenata za izračun broja predstavnika pojedinog saveza, odrediti iz kojeg će se saveza popuniti broj.

Podsjetimo, u elitnoj prvoj ligi titulu prvaka braniti će Ban Jelačić, dok će kod seniorki naslov braniti zagrebačka ekipa Janje Next Team.

Comments

komentar