EKIPNO PH 2016. U subotu je okončano državno prvenstvo u SD Žatika u Poreču

SVE TITULE ZAVRŠILE U DALMACIJI
Dioklecijan i Tuning Caffe obranili titule

Prvi put se na ekipnom PH dogodile da su titule u sve četiri kategorije osvojile ekipe iz iste županije - na postolju su ekipe (slijeva) Dupli (2. kategorija), Dioklecijan (1. kat.) i Light (3. kat.), a ispred postolja Tuning Caffe (dame)

Prvi put se na ekipnom PH dogodilo da su titule u sve četiri kategorije osvojile ekipe iz iste županije – na postolju su ekipe (slijeva) Dupli, Dioklecijan i Light, te ispred postolja Tuning Caffe

Napisao: Željko Đođo

Djevojke iz ekipe Tuning Caffe iz Stobreča, te splitski Dioklecijan kod seniora, obranili su naslove državnih prvaka na 23. po redu ekipnom prvenstvu Hrvatske u pikadu koje je ovog vikenda održano u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču. U Drugoj ligi kod seniora slavila je ekipa Dupli iz Splita, dok je kod trećeligaša najbolji bio Light iz Solina. Tako se po prvi put dogodilo da su sve četiri titule završile u jednoj županiji.

– Ovo je veliko priznanje za naš županijski savez jer u Splitu i okolici se već godinama igra pikado vrhunske kvalitete, ali ovako nešto još nikome nije pošlo za rukom – rekao je Eduard Akrap, predsjednik Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupno je u Poreču nastupilo 88 ekipa, odnosno oko 600 igrača, a najveće zanimanje bilo je za elitnu Prvu ligu u konkurenciji seniora. Iako je Dioklecijan branio titulu, mnogi su kao prve favorite vidjeli zagrebačku ekipu Janje Alfa Team koju predvodi najbolji svjetski igrač elektroničkog pikada Boris Krčmar, te Posejdon 2 iz Kaštela koji se ove sezone pojačao s reprezentativcem iz Županje Zdravkom Antunovićem.

DO TITULE OPET TEŽIM PUTEM

Pobjednici 1. lige - Dioklecijan (sjede slijeva): Oliver Ferenc, Igor Šestan, Dino Marušić i Tonči Restović; čuče: Robert Marijanović, Slavko Brzić, Jakša Buljević i Miro Milković

Dvostruki prvaci Hrvatske – Dioklecijan (sjede slijeva): Miro Milković, Igor Šestan, Dino Marušić i Tonči Restović; čuče: Robert Marijanović, Slavko Brzić, Jakša Buljević i Oliver Ferenc

Dioklecijan je krenuo s dvije uvjerljive pobjede u skupini, protiv zagrebačke ekipe Panda Ravnice (12:5) te prvaka Pikado saveza Primorsko-goranske županije, ekipe Play Darts (10:7). U sljedećoj fazi su na startu lakoćom pobijedili zagrebački CB Kum (9:3), nakon čega je uslijedio sudar protiv Janje Alfa Teama u kojemu su Zagrepčani slavili sa 9:4. No, to nije omelo Splićane koji su u repasažu prvo nanizali tri pobjede istovjetnim rezultatom 9:1 protiv varaždinskog PK Stari mlin, Nevere s Viškova i Play Darts iz Rijeke. Puno jači otpor pružili su Ban Jelačić iz Zaprešića (9:5), te Posejdon 2 u finalu repasaža u kojemu su slavili sa 9:6.

Zbog toga što su se u finale plasirali kroz repasaž, Splićani su morali dva puta pobijediti svog protivnika, a bila je to ekipa Janje Alfa Team. Prva se utakmica pokazala ključnom jer je Dioklecijan unatoč slavlju Borisa Krčmara u sva četiri pojedinačna meča, te još tri pobjede Alana Ljubića, drugog reprezentativca u redovima Janje Alfa Teama, uspio to prevladati i slaviti s tijesnih 9:8. U drugoj utakmici se već nakon prvog kruga u kojemu je Oliver Ferenc pobijedio Krčmara, a Robert Marijanović slavio protiv Ljubića, dalo naslutiti da su Zagrepčani slomljeni. Na kraju je završilo rezultatom 9:6 za veliko slavlje Dioklecijana.

ZAJEDNIŠTVO DONIJELO USPJEH

Detalj s dvoboja Dioklecijana i Posejdona 2

Detalj s dvoboja Dioklecijana i Posejdona 2

– Iako smo se i prošle godine do finala probili kroz repasaž, puno nam je teže bilo obraniti titulu. Neki mečevi rezultatski izgledaju uvjerljivo, npr. protiv Bana Jelačića, ali kvaliteta te ekipe je na iznimno visokoj razini i to je bilo sve samo ne lagana utakmica. Da ne govorim o Posejdonu i Janjetu. Naša je tajna u tome što smo sjajna klapa, nitko ne odskače po statusu u ekipi i to zajedništvo nam je donijelo uspjeh – zaključio je Slavko Brzić, čovjek koji je stvorio Pikado klub Dioklecijan i njegov je predsjednik, a u ovom je uspjehu sudjelovao kao aktivni igrač, trener i logistička podrška ekipi.

Najveći teret na putu do pobjedničkog trona je kao i prošle godine iznijela četvorka Oliver Ferenc, Robert Marijanović, Tonči Restović i Igor Šestan, a ekipu su uz Brzića činili još Jakša Buljević, Miro Milković i Dino Marušić.

NEOBJAŠNJIV PAD JANJETA

Dioklecijan je u finalu slavio u dvije utakmice protiv Janje Alfa Teama

Dioklecijan je u finalu slavio u dvije utakmice protiv Janje Alfa Teama

Gubitak finala teško je pogodio igrače Janje Alfa Teama koji su do tada doslovno pomeli sve svoje protivnike, uključujući i ekipu Dioklecijana. U skupini su upisali pobjede protiv Royala iz Makarske (17:0) i riječkog Playboyja (15:2), da bi na Listi 16 redom upisali uvjerljive pobjede protiv Dream Teama Petrinje (9:1), Dioklecijana (9:4), Agram Dart Teama (9:1) i Posejdona 2 (9:2). Ali u finalu su neobjašnjivo pali u igri.

– Mi smo u prvoj utakmici protiv njih stvarno slabo odigrali tako da se možda stvorila kriva slika o omjeru snaga između ove dvije ekipe. Ali u finalu je bila potpuno druga priča, oni su morali dobiti utakmicu u kojoj ih svi već unaprijed vidjeli kao pobjednike, a to nije nimalo lako. Neki njihovi igrači kao da su se ohladili, a mi smo kroz repasaž uhvatili zamah i to samo prenijeli na finale– dao je svoje viđenje Slavko Brzić iz Dioklecijana.

BRONCA ZA POSEJDON 2

Na državnom prvenstvu je nastupilo ukupno 88 ekipa u četiri kategorije

Na državnom prvenstvu je nastupilo ukupno 88 ekipa u četiri kategorije

Boris Krčmar i Alan Ljubić su i u finalu zadržali visoku razinu igre, posebno u prvoj utakmici. Ali Matija Gazibara i Krešo Kranjčina, nakon sjajne igre u svim utakmicama do finala, na kraju su potpuno pali i to je ekipu koštalo poraza. Nejasno je zašto je na klupi do kraja ostao iskusni Mijo Pavlović, ili kapetan Dražen Vranjković, u situaciji kada je bilo očito da su Gazibara i Kranjčina izgubili koncentraciju.

Posejdonovci su pojačani Antunovićem, uz Vladimira Lešića, Hrvoja Mlakara, Matu Grgurinovića, Miru Buhu i Nenada Petrovića, sanjali plasman u finale, ali u međusobnim sudarima prvo s Janjetom u finalu desne strane (poraz 9:2), a odmah potom i protiv Dioklecijana u finalu repasaža (poraz 9:6), se pokazalo da u Poreču nisu bili na njihovoj razini.

Ban Jelačić je četvrtim mjestom potvrdio kvalitetu koju imaju u Ivici Cavriću, Dragutinu Pečnjaku, Tomislavu Baliji i Željku Grubišiću. Za riječki Play Darts je dioba petog mjesta realan rezultat, dok istovjetan plasman zagrebačkog Agram Dart Teama predstavlja ugodno iznenađenje.

STOBREČANKE BEZ PREMCA

Treća titula prvakinja Hrvatske u posljednje četiri godine - Tuning Caffe (slijeva): Ana Mamut, Ivana Tadić, Olja Pavlović i Marina Banić

Treća titula prvakinja Hrvatske u posljednje četiri godine – Tuning Caffe (slijeva): Ana Mamut, Ivana Tadić, Olja Pavlović i Marina Banić

Kod djevojaka je Tuning Caffe definitivno potvrdio da su najbolje u državi. Ovo im je treća titula u posljednje četiri godine, a ostat će upamćene i kao prva ženska ekipa koja je uspjela obraniti naslov prvakinja Hrvatske. Reprezentativke Olja Pavlović i Ivana Tadić, uz Anu Mamut i Marinu Banić koja je zamijenila inače standardnu članicu ekipe Miu Cokarić, lakoćom su pobijedile prva tri protivnika, ali u  polufinalu pobjedničke strane su u napetom meču poražene 9:8 od odlične ekipe DM Štrige iz Matulja s reprezentativkom Zoricom Beslać te Natalijom Šimac, Deom Šimičić i Nerom Troskot.

Stobrečanke su potom u repasažu lako eliminirale splitsku ekipu Dupli (9:1) i dvije zagrebačke ekipe Coloseum (9:7) i Next-Meradog (9:3). U finalu su u ponovnom sudaru s ekipom DM Štrige uvjerljivim pobjedama 9:5 i 9:4 osigurale novi pehar državnih prvakinja.

– Ovo je neopisivo dobar osjećaj, uspjele smo nadvladati sve probleme s kojima smo se susretale i otići do kraja. Ovo nam nitko ne može oteti – kratko je rekla Ana Mamut.

TITULE ZA DUPLI I LIGHT

Kapetanu ekipe Dupli Jasminu Hodžiću pehar je uručio predsjednik Hrvatskog pikado saveza Mate Vukoja

Kapetanu ekipe Dupli Jasminu Hodžiću pehar je uručio predsjednik Hrvatskog pikado saveza Mate Vukoja

U Drugoj ligi slavila je splitska ekipa Dupli koja je jedva prošla skupinu nakon poraza od Roča (9:8) i tijesne pobjede protiv ekipe CD iz Zemunika (9:8). No u nastavku natjecanja su bili nedodirljivi sa četiri pobjede rezultatom 9:5 za plasman u finale, a tamo su sa 9:6 nadigrali Team Coloseum iz Zagreba, prošlogodišnje slavljenike u Trećoj ligi. Ekipa Dupli nastupila je u sastavu Jure Kapetanović, Tomislav Klarić, Marin Volarević, Jasmin Hodžić i Slavko Gunjača.

Kod trećeligaša najbolja je bila solinska ekipa Light koja je u finalu pobijedila ekipu Žile iz Huna na Sutli. Ekipu su činili Roberto Brko, Mario Stupalo, Mate Vidić, Antonio Babić, Ante Kolak i Hrvoje Tojčić.

REZULTATI EKIPNO PH 2016.

SENIORKE……..(xls)…(pdf)
SENIORI 1. LIGA……..(xls)…(pdf)
SENIORI 2. LIGA……..(xls)…(pdf)
SENIORI 3. LIGA……..(xls)…(pdf)

SVI OSVAJAČI PEHARA

Seniorke (slijeva): DM Štrige, Tuning Caffe i Next-Meradog

Seniorke (slijeva): DM Štrige, Tuning Caffe i Next-Meradog

SENIORKE – 501 MO
1. Tuning Caffe (Stobreč)
2. DM Štrige (Matulji)
3. Next-Meradog (Zagreb)

SENIORI 1. LIGA – 501 DO
1. Dioklecijan (Split)
2. Janje Alfa Team (Zagreb)
3. Posejdon 2 (Kaštela)

SENIORI 2. LIGA – 501 MO
1. Dupli (Split)
2. Team Coloseum (Zagreb)
3. Sesvete (Zagreb)

SENIORI 3. LIGA – 501 SO
1. Light (Solin)
2. Žile (Hum na Sutli)
3. VD Club (Vodice)

Seniori 1. liga (slijeva): Janje Alfa Team, Dioklecijan i Posejdon 2

Seniori 1. liga (slijeva): Janje Alfa Team, Dioklecijan i Posejdon 2

Seniori 2. liga - Team Coloseum, Dupli i Sesvete

Seniori 2. liga (slijeva) – Team Coloseum, Dupli i Sesvete

Seniori 3. liga (slijeva): Žile, Light i VD Club

Seniori 3. liga (slijeva): Žile, Light i VD Club

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Comments

komentar