EP 2014 POREČ Pojašnjenje pravila za nastup ekipa na Eurokupu

Uvedeni dodatni turniri za juniore na EP

Napisao: Željko Đođo

U Poreču će se prvi put održati natjecanje juniorskih nacionalnih ekipa

Do početka Europskog prvenstva u Poreču preostalo je manje od tjedan dana. Od 14. do 20. lipnja u Sportskoj dvorani Žatika će se održati najveće i najvažnije natjecanje u kalendaru Europske pikado unije, a očekuje se dolazak oko 2.000 ljudi iz svih dijelova Europe.

U svrhu popularizacije pikada u mlađim dobnim uzrastima, Hrvatski pikado savez je kao organizator EP-a odlučio uvesti dodatne neslužbene turnire za juniore. Tako će se u srijedu 18. lipnja igrati open turnir u pojedinačnoj konkurenciji, dok će sljedećeg dana, u četvrtak 19. lipnja, biti održan promotivni turnir za nacionalne juniorske ekipe.

 

Za promotivni ekipni turnir se mogu prijaviti sve zemlje koje imaju minimalno četvero juniora do 18 godina starosti. Rok za prijavu nacionalnih juniorskih ekipa je srijeda 18. lipnja do 18:00 sati. Ovi turniri će ujedno poslužiti kao uvod i zagrijavanje za Europsko prvenstvo za juniore koje je na rasporedu posljednjeg dana EP-a, u petak 20. lipnja.

Raspored juniorskih turnira

Srijeda, 18.06.
18:00 – Open pojedinačno juniori U-15 – 501 SO
18:00 – Open pojedinačno juniori U-18 – 501 MO

Četvrtak, 19.06.
12:00 – Promotivni turnir za nacionalne juniorske ekipe U-18 – 501 MO

Petak, 20.06.
14:00 – EP pojedinačno juniori U-15 – 501 SO
14:00 – EP pojedinačno juniori U-18 – 501 MO

VAŽNE NAPOMENE:
– svi turniri su potpuno besplatni, ne plaća se kotizacija i ne ubacuju se žetoni u aparate
– u nacionalnim ekipama igraju dječaci i djevojčice zajedno
– u ekipi mora biti min. 4 igrača
– granična dob za U-18 – igrači rođeni 21.6.1996. ili kasnije
– granična dob za U-15 – igrači rođeni 21.6.1999. ili kasnije

Svi hrvatski juniori koji nastupe na juniorskom turniru u srijedu, bit će u kombinaciji za nacionalnu ekipu za turnir koji će igrati u četvrtak. Izbor će se obaviti na licu mjesta, a detaljnije informacije bit će dostupne za zapisničkim stolom. Podsjećamo da pravo nastupa za nacionalnu ekipu imaju juniori U-18, dakle svi koji su rođeni 21. lipnja 1996. ili kasnije.

U pojedinačnoj konkurenciji granična dob za juniore U-15 je 21. lipnja 1999. godine.

INVAZIJA HRVATSKIH EKIPA NA EUROKUP

Prvog dana EP-a u Poreču, u subotu 14. lipnja na rasporedu je Završnica kupa RH na kojoj će nastupiti 32 muške i 9 ženskih ekipa. Za očekivati je da će velika većina tih ekipa ostati i sljedećeg dana u Poreču jer se već u nedjelju 15. lipnja igra Eurokup, ekipno prvenstvo Europe. Uz to će sigurno doći još neke ekipe koje nisu izborile pravo nastupa na Završnici kupa RH pa se može očekivati prava invazija hrvatskih ekipa u Poreču.

Pravo nastupa na Eurokupu imaju sve ekipe koje se žele prijaviti, dakle nema nikakvih ograničenja. Važno je samo znati da je posljednji rok za prijavu ekipe za Eurokup subota do 21:00 sat. Dakle ekipa se neće moći prijaviti u nedjelju ujutro jer će tada već biti obavljen ždrijeb i objavljen raspored igranja, a uz to natjecanje starta već u 9:00 sati ujutro.

Kotizacija za A kategoriju (1. liga) iznosi 460 kn po ekipi, za B kategoriju i dame 380 kn, te za C kategoriju 300 kn. Ekipa mora imati minimalno 4 i maksimalno 6 prijavljenih igrača.

Smještaj za 15 eura noćenje

Za sve one koji su zainteresirani za smještaj obavijest da se preko agencije F.A. Tours još uvijek može rezervirati smještaj po 15 eura noćenje po osobi u privatnim apartmanima u blizini dvorane Žatika. Ujedno je to i najbliži mogući smještaj jer nema hotela u blizini dvorane.

Obrazac za rezervaciju smještaja……(xls)…(pdf)

F.A. TOURS
Adresa
: Vukovarska 19, 52440 Poreč
Tel: 052/493-921
E-maildartsporec@gmail.com
Webwww.fatours.com
Kontakt osoba: Denis Živolić 091/219-4340

Prijava ekipa za Eurokup će se vršiti na Prijavnom listu koji će biti dostupan za zapisničkim stolom u dvorani tijekom cijele subote. Na prijavnom listu se upisuju imena i prezimena igrača i njihova kategorija, s tim da za sve igrače vrijedi univerzalno pravilo – igrač ima onu kategoriju u kojoj je ligi nastupala ekipa za koju je bio prijavljen ove natjecateljske sezone (2013/14.). Pri tome nije važno je li ta ekipa kroz ligaško natjecanje ove sezone za sljedeću sezonu izborila plasman u viši rang ili je ispala iz lige. Tu novu kategoriju će igrači steći na startu nove sezone, a Eurokup je natjecanje koje spada pod ovu sezonu.

OPREZ PRI UPISIVANJU KATEGORIJA IGRAČA

Na Eurokupu prošle godine u njemačkom Geiselwindu su se u elitnoj A kategoriji na pobjedničkom postolju našle čak dvije naše ekipe – Janje Alfa Team (pobjednici) i Posejdon 2 (3. mjesto)

Za ilustraciju određivanja kategorije igrača navodimo jedan primjer: ako je igrač koji je na početku sezone imao 1. kategoriju bio prijavljen za ekipu koja je nastupala u 2. ligi (po pravilima HPS-a dozvoljeno je da ekipa u 2. ligi ima jednog igrača 1. kategorije), on se za Eurokup tretira kao igrač 2. kategorije jer je cijelu proteklu sezonu nastupao u 2. ligi.

Dakle na Prijavnom listu za takvog igrača treba upisati da ima 2. kategoriju (unatoč tome što mu u Bazi igrača HPS-a stoji da je on igrač 1. kategorije). Ne smije se napraviti pogreška i napisati da takav igrač ima 1. kategoriju jer će ekipa koja na Prijavnom listu ima jednog igrača 1. kategorije, a svi ostali su 2. kategorija, biti uvrštena u Eurokup u A kategoriji.

Za muške ekipe vrijedi pravilo da moraju biti minimalno dvojica igrača iz originalne ekipe koja se prijavljuje za Eurokup, dok ostali mogu biti “posuđeni” iz drugih ekipa iz Hrvatske (svi igrači u jednoj ekipi moraju imati igračke iskaznice istog nacionalnog saveza). Pri tome se mora paziti da “posuđeni” igrači ne smiju imati višu kategoriju od one za koju se ekipa namjerava prijaviti (naravno, “posuđeni” igrači mogu imati nižu kategoriju).

EDU UVEO DRESS CODE

Još jedno pravilo ograničava da u jednoj ekipi može biti prijavljeno maksimalno dvoje aktualnih reprezentativaca (računa se i muška i ženska reprezentacija) koji će nastupiti na Kupu nacija u Poreču.

Za ekipe koje ne ispadnu u nedjelju (obično se prvog dana igra do polufinala ili finala desne strane), natjecanje se nastavlja u ponedjeljak u 9:00 sati.

Igračima skrećemo pažnju kako je EDU ove godine po prvi put uveo Dress Code koji nije tako strog i što se ekipnih turnira tiče odnosi se samo na reprezentaciju, ali ipak postoje neka osnovna pravila koja će igrači morati poštivati. S obzirom da na natjecanjima Hrvatskog pikado saveza Dress Code vrijedi već nekoliko sezona, vjerujemo da za naše igrače to neće predstavljati nikakav problem.

Raspored i satnica EP 2014. Poreč…….(pdf)

Pravila Eurokupa i Dress Code…….(pdf)

{backbutton}

Comments

komentar