HPS MASTERS Drugi ovosezonski turnir održan u Hotelu Zora u Primoštenu

Dominacija Vuletića i Ljubića,
Josipa Krželj najbolja kod dama

Pobjednici discipline 501 xx po kategorijama (slijeva): Dean Pokos, Josipa Krželj, Ivica Vuletić i Vlade Milanović

Pobjednici discipline 501 xx po kategorijama (slijeva): Dean Pokos, Josipa Krželj, Ivica Vuletić i Vlade Milanović

Napisao: Željko Đođo

Vrhunski pikado se u velikom stilu vratio u Primošten. I to u Hotel Zora u kojemu su 1993. i 1994. godine, u samim počecima organiziranog igranja pikada u Hrvatskoj, održani kvalifikacijski turniri za odabir reprezentacije. Nakon toga uslijedila je duga stanka, a najbolji hrvatski pikadisti ponovo su se vratili u sada obnovljeni Hotel Zora gdje je u subotu 7. studenoga održan drugi ovosezonski turnir iz Masters serije Hrvatskog pikado saveza.

U gradić poznat po vinogradima i tradicionalnoj utrci magaraca doputovalo je više od 200 pikadista iz svih dijelova Hrvatske. Prekrasan sunčani dan dodatno je pridonio idiličnim uvjetima koje je ponudio Hotel Zora u koji će se pikadisti, gotovo je to sigurno, vrlo brzo opet vratiti.

Stipe Petrina otvorio turnir

Domaćini i suorganizatori turnira bili su Pikado savez Šibensko-kninske županije na čelu se predsjednikom Jerom Ninićem, te lokalni Pikado klub Oliva X čiji je predsjednik Goran Jurić i najzaslužniji što je ovaj turnir održan upravo u Primoštenu. Njemu se na otvorenju turnira ispred Hrvatskog pikado saveza posebno zahvalio voditelj natjecanja Branko Šubić.

Stipe Petrina je otvorio turnir tradicionalnim bacanjem triju strelica

Stipe Petrina je otvorio turnir tradicionalnim bacanjem triju strelica

Turnir je službeno otvorio načelnik Općine Primošten Stipe Petrina koji je bio fasciniran onime što je vidio u Hotelu Zora, prije svega brojem igrača i vrhunskom organizacijom turnira.

– Uvjeren sam da je ovo samo početak jedne lijepe priče u kojoj će pikado i Primošten biti partneri još dugi niz godina. U svakom slučaju naša su vam vrata uvijek otvorena – kratko se pikadistima obratio Petrina.

Po završetku ceremonije otvaranja tajnik Hrvatskog pikado saveza Darko Plazek svim je uzvanicima, među kojima je bio i manager Hotela Zora Alen Gracin, podijelio prigodne plakete u znak sjećanja na ovaj turnir.

Na turniru su kod seniora dominirali Ivica Vuletić iz Siska koji je jedini osvojio medalje u sve tri discipline, te Zagrepčanin Alan Ljubić koji se iz Primoštena vraća s dva zlata. Dva zlata uzela je i Josipa Krželj koja je bila najuspješnija u konkurenciji dama.

SLAVLJE KRŽELJ U STOBREČKOM FINALU

Uzvanicima na otvaranju turnira su podijeljene prigodne plakete (slijeva): Branko Šubić, Stipe Petrina, Goran Jurić, Alen Gracin, Darko Plazek i Jere Ninić

Uzvanicima na otvaranju turnira su podijeljene prigodne plakete (slijeva): Branko Šubić, Stipe Petrina, Goran Jurić, Alen Gracin, Darko Plazek i Jere Ninić

U elitnoj disciplini 501 MO u finalu su se sudarile dvije djevojke iz Stobreča, a slavila je Josipa Krželj koja je pobijedila Ivanu Tadić. Članica Pikado kluba Dioklecijan je redom nadigrala Anu Mamut, Dragicu Kovačić, Zoricu Beslać te trostruku prvakinju Hrvatske Vlatku Lešić, da bi je zaustavila Ivana Tadić. U repasažu je potom bila bolja od Marine Letice i tako se vratila u veliko finale u kojemu je za zlato morala dva puta savladati Tadić. I to joj je pošlo za rukom nakon što je u prvoj utakmici slavila 2:1 te u drugoj 2:0.

Krželj je kasnije osvojila zlato i u disciplini parova zajedno s Majom Tešijom, dok je u Cricketu završila na petom mjestu. Tako je potvrdila da odličan rezultat koji je ostvarila na prvom Mastersu u Matuljima nije bio slučajan, a nakon Primoštena će gotovo sigurno preuzeti vrh ukupnog poretka masters liste.

– Osvajanje 501 MO je moj najveći uspjeh do sada na HPS mastersima. U posljednje vrijeme sam pojačala intenzitet treninga i to daje rezultate. Kao glavni cilj ove sezone sam si zacrtala da imam konstantu i za sada mi ide odlično. Reprezentacija? Naravno da bih željela izboriti dres reprezentacije, za mene bi mi bila najveća nagrada – rekla je Krželj.

Martina Maglica

Najbolja u Cricketu – Martina Maglica

Najteži put do medalje imala je Marina Letica koja je već u prvom kolu poražena od Ivane Tadić. Potom je u repasažu pobijedila Snježanu Perišić, Josipu Spahiju, Ivu Ćustović, Hanu Jurjako, Olju Pavlović, Vlatku Lešić i Rinu Radun, da bi je u finalu repasaža zaustavila Josipa Krželj pa se Zagrepčanka morala zadovoljiti broncom. Na korak od medalje ostala je Splićanka Rina Radun.

MAGLICA OSVOJILA CRICKET

U prvoj disciplini dana, Cricketu, slavila je Splićanka Martina Maglica koja je u finalu pobijedila Zagrepčanku Hanu Jurjako. Iako je Jurjako do finala došla bez poraza, u finalu je s dvije pobjede po 2:0 do zlata došla Maglica. Bronca je opet pripala Marini Letici koja je na desnoj strani pobijedila i Maglicu, ali kasnije ju je zaustavila klupska suigračica iz PK Trešnjevke Hana Jurjako, a odmah potom na lijevoj strani za poraz joj uzvratila Maglica.

Nešto slabiji nastup imala je Vlatka Lešić koja je upisala dva peta mjesta (501 MO i parovi) i jedno deveto (Cricket), što svakako nije u skladu s njezinim renomeom. Briljirale nisu još tri reprezentativke, Jasna Šegvić, Olja Pavlović i Đurđica Delić koje očito nisu u optimalnoj formi.

VULETIĆEV HAT-TRICK

Jedini s tri medalje - Ivica Vuletić

Jedini s tri medalje – Ivica Vuletić

Ivica Vuletić unatoč osvojenoj bronci u 501 DO nije bio zadovoljan ukupnim nastupom na prvom mastersu sezone u Matuljima. No, iz Primoštena se u svoj Sisak vratio sa širokim osmjehom na licu. Naime on je najbolje iskoristio izostanak Borisa Krčmara (i Matije Gazibare) i jedini je uspio osvojiti medalje u sve tri discipline.

Najvrednije je svakako zlato u elitnoj disciplini 501 DO, do srebra je došao u Cricketu, dok je broncom u parovima (sa Slavenom Kovačevićem) kompletirao kolekciju.

– Zadovoljan sam svojom formom jer igram bez velikih oscilacija. Posebno sam zadovoljan s gađanjem izlaza, kada je taj element igre na visokoj razini onda je sve lakše – rekao je Vuletić nakon trijumfa u 501 DO.

BREČIĆ NAJUGODNIJE IZNENAĐENJE

Vuletić je u 501 DO redom pobijedio Miru Milkovića, Tončija Restovića, Igora Šestana, Ivana Buterina, Alana Ljubića te dva puta Sinišu Brečića, najugodije iznenađenje turnira u Primoštenu.

Brečić se u posljednje vrijeme ističe odličnim igrama za svoju ekipu PK Sršen, a u Primoštenu je potvrdio da kvaliteta igre u Pikado saveza Dubrovačko-neretvanske županije raste iz sezone u sezonu. Pobijedio je Danijela Ivezića, Hrvoja Mlakara, Željka Grubišića, Ivana Bilelu i Alena Boškovića, nakon čega je uslijedio poraz od Ivice Vuletića. U finalu repasaža je skinuo najveći skalp pobjedom protiv reprezentativca Vladimira Lešića, da bi u velikom finalu još jednom pokleknuo protiv Vuletića.

Bronca je završila oko vrata Vlade Lešića, dok je za korak kratak ostao njegov klupski suigrač iz PK Posejdona Miro Buha.

DVA ZLATA ZA ALANA LJUBIĆA

Najbolji hrvatski pikadisti u Hotelu Zora su imali odlične uvjete za igru

Najbolji hrvatski pikadisti u Hotelu Zora su imali odlične uvjete za igru

Alan Ljubić je u Matuljima u Cricketu osvojio broncu, a ovog je puta u toj disciplini otišao do kraja. Bio je to najmasovniji turnir u Primoštenu sa čak 87 sudionika, a Ljubić je redom pobijedio Kristiana Babića, Ivana Buterina, Zorana Šestana, Vladimira Lešića, Zdravka Antunovića, Dragutina Pečnjaka te dva puta Ivicu Vuletića. Zaista impresivan niz u kojemu su posljednja četvorica igrača aktualni ili bivši reprezentativci.

Županjac Zdravko Antunović je osvojio broncu, dok je za korak ostao kratak Dragutin Pečnjak iz Bistre.

Još jedno zlato Ljubić je dodao u parovima gdje je u tandemu s Ivicom Cavrićem bio nepobjediv. Redom su pobijedili Jasmina Rahmanovića i Romea Grbavca, Sanjina Tomljanovića i Milana Majetića, Igora Šestana i Tončija Restovića, Ivana Buterina i Roberta Grubišu, Zdravka Antunovića i Tomislava Markića, Ivicu Vuletića i Slavena Kovačevića te u finalu Anđelka Fofića i Deana Biškupića.

CAVRIĆEV POVRATAK NAKON 22 GODINE

Zanimljivo je da se veteran iz Velike Gorice Ivica Cavrić u Primošten vratio nakon pune 22 godine.

– Na istom ovom mjestu, u Hotelu Zora, sam sudjelovao na kvalifikacijskom turniru za reprezentaciju 1993. godine. Od tada nisam propustio nijednu sezonu, na što sam posebno ponosan. Stoga mi je osvojiti medalju ovdje bio poseban gušt – otkrio je Cavrić koji je u parovima slavio i na prvom mastersu sezone u Matuljima, ali tada s Borisom Krčmarom.

Sisačko-zagrebačka kombinacija Ivica Vuletić i Slaven Kovačević je uzela broncu, a s drvenom medaljom su završili Zdravko Antunović i Tomislav Markić, srebrni iz Matulja.

DJEVOJKA SMIRILA DEANA POKOSA

Dean Pokos (lijevo) prima čestitke, u pozadini je djevojka Lana

Dean Pokos (lijevo) prima čestitke, u sredini je djevojka Lana

Pravi podvig izveo je Dean Pokos u disciplini 501 MO za igrače druge kategorije. Varaždinac je u prvom kolu pobijedio Bogomira Fučeka, u potom i Ivana Lovrića. No, ubrzo se ispostavilo da su on i njegov klupski suigrač iz PK Inferno Luka Česi međusobno zamijenili aparate i samim time igrali s krivim protivnicima zbog čega je Pokos unatoč pobjedi završio na lijevoj strani.

Iako je bio vidno uzrujan i razočaran zbog takvog ishoda, Pokos se uspio smiriti u čemu je glavnu ulogu odigrala njegova djevojka Lana Kink koja ga prati na svim turnirima. Uslijedio je veliki niz po lijevoj strani u kojemu su padali Zvonimir Sesartić, Ivan Lovrić, Kristian Babić, Krešimir Miliša, Luka Matošović, Marin Lacić, Darijo Margeta, Jure Kapetanović, Gordan Grković te u finalu Ivica Labor, čovjek s kojim je u stvari trebao igrati kobni meč u drugom kolu.

– Ni sam ne znam kako sam se uspio smiriti nakon onog šoka, da nije bilo Lane vjerojatno bih izgubio prvi meč na lijevoj strani. U finalu sam imao dodatni motiv jer je Labor imao bučnu podršku domaćih navijača, dok su uz mene bili svega 2-3 mojih Varaždinaca – otkrio je Pokos.

ZLATO PUTUJE U SOLIN

Prvo pa muško - Vlade Jovanović

Prvo pa muško – Vlade Jovanović

Da jedna zlatna kolajna otputuje u Solin pobrinuo se Vlade Milanović koji je slavio u konkurenciji trećekategornika. Iako mu je to bio debitantski nastup na nacionalnim mastersima, to ga nije omelo da odmah ode do kraja. Redom je nadigrao Matthiasa Abramovića, Slavka Milardovića, Matka Delaša i Denisa Anića Matića prije nego što ga je zaustavio Mišo Stanković iz Siska. U repasažu je potom pobijedio Zadranina Blaža Maričića, te u velikom finalu uzvratio Stankoviću pobjedama 2:1 i 2:0 za bučno slavlje brojnih Solinjana.

– Ovo mi je tek druga ligaška sezona, a nastupam za ekipu PK As u Drugoj ligi Pikado saveza Splitsko-dalmatinske županije. Inače sam osam godina trenirao nogomet i istinski sam sportaš. Ante Ćurak, predsjednik Pikado kluba As, je osoba kojoj dugujem zahvalnost za ovaj uspjeh – rekao je Milanović.

PEH LUKE JOVANOVIĆA

U konkurenciji juniora slavio je Luka Jovanović iz Lovrana, član juniorske reprezentacije koja je osvojila srebro na SP i broncu na EP proteklog ljeta u Poreču. No, ubrzo se ispostavilo da je Luka bio krivo informiran od strane autora ovog teksta kako on ove sezone ima pravo nastupa za juniore, iako je iz njegovog datuma rođenja (16.8.1997.) jasno da on više nema status juniora jer je referentni datum 1. rujna 1997. godine, dakle svi igrači rođeni nakon tog datuma.

Stoga je na žalost Luka morao biti diskvalificiran pa je zlato pripalo Martinu Valečiću iz Zagreba koji je slavio i na prvom mastersu u Matuljima. Srebro je tako pripalo Vedranu Hinić, još jednom u nizu talentiranih klinaca iz Splita, dok se broncom drugi masters za redom okitio Ante Bilela, sin bivšeg hrvatskog i sadašnjeg BiH reprezentativca Ivana Bilele.

KOMPLETNI REZULTATI…..(xls)…(pdf)

SVI OSVAJAČI MEDALJA

Seniorke 501 MO (slijeva): Tadić, Krželj i Letica

Seniorke 501 MO (slijeva): Tadić, Krželj i Letica

SENIORKE 501 MO (27 igračica)
1. Josipa Krželj (Stobreč)
2. Ivana Tadić (Stobreč)
3. Marina Letica (Zagreb)

SENIORKE CRICKET (21)
1. Martina Maglica (Split)
2. Hana Jurjako (Zagreb)
3. Marina Letica (Zagreb)

SENIORKE PAROVI 501 MO (12 parova)
1. Josipa Krželj (Stobreč) i Maja Tešija (Solin)
2. Ana Mamut i Olja Pavlović (Split)
3. Jasna Šegvić i Đurđica Delić (Split)

SENIORI 1. KATEGORIJA 501 DO (57)
1. Ivica Vuletić (Sisak)
2. Siniša Brečić (Metković)
3. Vladimir Lešić (Split)

SENIORI 2. KATEGORIJA 501 MO (70)
1. Dean Pokos (Varaždin)
2. Ivica Labor (Šibenik)
3. Gordan Grković (Zagreb)

Seniori 1. kat. 501 DO (slijeva): Brečić, Vuletić i tajnik HPS-a Darko Plazek (nedostaje Lešić)

Seniori 1. kat. 501 DO (slijeva): Brečić, Vuletić i tajnik HPS-a Darko Plazek (nedostaje Lešić)

SENIORI 3. KATEGORIJA 501 SO (39)
1. Vlade Milanović (Solin)
2. Mišo Stanković (Kutina)
3. Blaž Maričić (Zadar)

SENIORI CRICKET (87)
1. Alan Ljubić (Zagreb)
2. Ivica Vuletić (Sisak)
3. Zdravko Antunović (Županja)

SENIORI PAROVI 501 MO (54 para)
1. Alan Ljubić (Zagreb) i Ivica Cavrić (Vel. Gorica)
2. Anđelko Fofić i Dean Biškupić (Zagreb)
3. Ivica Vuletić (Sisak) i Slaven Kovačević (Zagreb)

JUNIORI U-18 501 SO (6)
1. Martin Valečić (Zagreb)
2. Vedran Hinić (Split)
3. Ante Bilela (Split)

Seniorke Cricket (slijeva): Jurjako, Maglica i Letica

Seniorke Cricket (slijeva): Jurjako, Maglica i Letica

Seniorke parovi (slijeva): Mamut i Pavlović, Tešija i Krželj, Delić i Šegvić

Seniorke parovi (slijeva): Mamut i Pavlović, Tešija i Krželj, Delić i Šegvić

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Seniori 2. kat. 501 MO (slijeva): Labor, Pokos i Grković

Seniori 2. kat. 501 MO (slijeva): Labor, Pokos i Grković

Seniori 3. kat. 501 SO (slijeva): Stanković, Milanović i Maričić

Seniori 3. kat. 501 SO (slijeva): Stanković, Milanović i Maričić

Seniori Cricket (slijeva): Vuletić, Ljubić i Antunović

Seniori Cricket (slijeva): Vuletić, Ljubić i Antunović

.

.

.

.

.

.

.

.

Seniori parovi (slijeva): Fofić i Biškupić, Ljubić i Cavrić, Kovačević i Vuletić

Seniori parovi (slijeva): Fofić i Biškupić, Ljubić i Cavrić, Kovačević i Vuletić

Juniori U-18 (slijeva): Hinić, Valečić i Bilela

Juniori U-18 (slijeva): Hinić, Valečić i Bilela

Comments

komentar