KUP RH 2015. Određen broj ekipa s pravom nastupa na Završnici u Poreču 6. lipnja

Splićani jedini sa šest predstavnika na završnici
Napisao: Željko Đođo

BROJ EKIPA PO ŽUPANIJSKIM SAVEZIMA S PRAVOM NASTUPA NA ZAVRŠNICI KUPA RH 2015……(pdf)

Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije imat će najviše svojih predstavnika na Završnici kupa RH 2015. koja će se odigrati 6. lipnja u Poreču. Kao i prošle godine završni turnir će se održati u Sportskoj dvorani Žatika u sklopu SP i EP koje je na rasporedu od 6. do 13. lipnja.

PS Splitsko-dalmatinske županije u kup natjecanju ima 43 muške ekipe, najviše od svih regionalnih saveza, a formula za izračun pokazala je da jedini imaju pravo na šest predstavnika na Završnici kupa. Pikado savez Grada Zagreba je prijavio 39 ekipa, što im je donijelo pet predstavnika na završnici, a iza njih slijede PS Primorsko-goranske županije sa 28 ekipa (4 predstavnika) te PS Zagrebačke županije sa 23 ekipe (3 predstavnika).

Detalj s prošlogodišnje Završnice kupa RH u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču

Detalj s prošlogodišnje Završnice kupa RH u Sportskoj dvorani Žatika u Poreču

Po dva predstavnika imaju još PS Zadarske županije, Zajednica pikado klubova Sisačko-moslavačke županije i PS Dubrovačko-neretvanske županije, dok ostali imaju pravo na po jednog predstavnika.

Splićani imaju najviše prijavljenih ekipa i u ženskoj konkurenciji, ukupno sedam, pa se tako na Završnici kupa u Poreču potencijalno može naći čak 13 ekipa iz PS Splitsko-dalmatinske županije. Niti ove godine nije bilo potrebe za uvođenjem limita na broj ženskih ekipa pa sve ekipe koje su se prijavile za županijska kup natjecanja imaju pravo nastupa i na završnom turniru u Poreču.

Zasebna kup natjecanja za žene su, osim u PS Splitsko-dalmatinske županije, održana još u PS Grada Zagreba (6 ekipa) i PS Primorsko-goranske županije (4 ekipe). U ostalim županijskim savezima ženske ekipe su nastupile u kup natjecanju zajedno s muškima. Veseli stalni rast broja prijavljenih ženskih ekipa, sa 13 prije tri godine brojka se penjala na 18, zatim na 20 te sada 23 ekipe.

UKUPNO 268 EKIPA U KUPU

Ukupno se ove sezone za kup natjecanje prijavilo čak 268 ekipe iz 15 županijskih saveza (245 muških i 23 ženske ekipe), čime je nastavljen trend rasta broja ekipa u kupu u posljednje tri sezone.

Povoljna okolnost za naše ekipe je to što se Završnica kupa RH u Poreču odigrava u subotu 6. lipnja, a već sljedećeg dana započinje Eurokup, tj. klupsko prvenstvo Europe što je odlična prilika za sve naše ekipe da se ogledaju i u euro konkurenciji.

Naslove osvajača kupa prošle godine osvojile su zagrebačke ekipa A1 Team kod dama te Janje Alfa Team u muškoj konkurenciji

Naslove osvajača kupa prošle godine osvojile su zagrebačke ekipa A1 Team kod dama te Janje Alfa Team u muškoj konkurenciji

Naslove pobjednika kupa prošle godine osvojile su zagrebačke ekipe, A1 Team u konkurenciji dama, te Janje Alfa Team kod muških.

Za kraj pojasnimo formulu za izračun broja ekipa koju svaki županijski savez ima pravo poslati na završnicu kupa. Uzmimo za primjer PS Splitsko-dalmatinske županije koji ima 43 muške ekipe u kupu. Taj se broj podijeli s ukupnim brojem ekipa koje su prijavljene za kup (245) te pomnoži s brojem ekipa koje mogu nastupiti na završnici (32). Dobiveni broj (5,6) se zaokružuje na najbliži cijeli broj te se tako dobije da Splićani imaju pravo na 6 predstavnika.

U slučaju kada se zbog zaokruživanja na najbliži cijeli broj dogodi da ukupni broj ekipa premašuje broj 32, primjenjuju se dodatni kriteriji. Taj se slučaj dogodio ove godine jer je ukupni broj ekipa iznosio 33, što znači da jedan županijski savez nije mogao ostvariti pravo na dodatnog predstavnika kojeg bi im zaokruživanja na najveći cijeli broj omogućilo.

Prvi kriterij je da su zaštićeni savezi koji imaju pravo na samo jednog predstavnika, dakle nikako se ne može dogoditi da oni pri zaokruživanju izgube pravo na tu jednu ekipu.

U sljedećem kriteriju gleda se prva decimala pri zaokruživanju na najbliži cijeli broj. Tu su se u krugu našli PS Splitsko-dalmatinske županije (5,6) i PS Vukovarsko-srijemske županije (1,6).

Stoga se morao primijeniti sljedeći kriterij koji daje prednost savezu koji ima veći broj prijavljenih ekipa u kupu. Tu je u prednosti PS Splitsko-dalmatinske županije (43 prijavljene ekipe) koji je tako zadržao pravo na dodatnog predstavnika, dok ga je PS Vukovarsko-srijemske županije (12 ekipa) izgubio.

Comments

komentar